Italia, pe banca acuzării pentru indiferenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa din Peninsulă taxează comportamentul italienilor care şi-au văzut de treabă după ce două ţigăncuşe s-au înecat lângă Neapole, la sfârşitul săptămânii trecute Scenele cu

Presa din Peninsulă taxează comportamentul italienilor care şi-au văzut de treabă după ce două ţigăncuşe s-au înecat lângă Neapole, la sfârşitul săptămânii trecute

Scenele cu trupurile fără viaţă ale celor două surori de etnie rromă, zăcând pe plaja de la Torregaveta, în apropierea unor turişti, au făcut înconjurul lumii.

"Aceste imagini ale indiferenţei au făcut mai mult rău Italiei decât cele cu oraşul Neapole înecat în gunoaie", a comentat cardinalul Crescenzio Sepe, la Radio Vatican, referindu-se la ceea ce s-a petrecut, la sfârşitul săptămânii trecute, pe plaja de la Torregaveta.

Modul în care turiştii şi-au continuat activităţile, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în timp ce cadavrele fetiţelor au rămas pe plajă timp de mai bine de trei ore, a suscitat indignarea presei şi a unor personalităţi din Peninsulă.

"A-ţi vedea liniştit de treabă în timp ce se întâmplă ceva îngrozitor poate fi mai devastator decât evenimentul îngrozitor care se petrece. Indiferenţa nu este un sentiment pentru fiinţele umane", a mai declarat înaltul prelat al Vaticanului.

La rândul său, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al ONU, UNCHR, şi-a exprimat "îngrijorarea şi indignarea" pentru cele petrecute la Torregaveta, trasmiţând condoleanţe familiei celor două fetiţe, prin purtătoarea de
cuvânt, Laura Boldrini.

"Se simţea italiancă şi a murit ţigancă"

Cotidianul "La Repubblica" a precizat că cele două surori care n-au mai putut fi salvate de la înec, Violetta şi Cristina Ebremovici, erau născute pe teritoriu italian, la fel ca şi mama lor, care provenea dintr-o familie de rromi originari din Zagreb. "Violetta visa să se facă balerină. Se simţea italiancă şi a murit în schimb ţigancă", a mărturisit mama fetelor pentru reporterii cotidianului amintit. Aceştia au comentat, necruţător, comportamentul celor prezenţi pe plajă.

"În timp ce corpurile neînsufleţite erau pe nisip, la câţiva metri depărtare se aflau turiştii care făceau plajă sau mâncau. Indiferenţa le-a ucis pe cele două fetiţe", mai scrie publicaţia.

"Mulţimea de oameni curioşi s-a împrăştiat după ce a aflat ce s-a întâmplat", a scris şi "Corriere della sera", care menţionează faptul că aceasta nu este singura dată când decesul unei persoane nu le-a stricat ziua de plajă italienilor. Un eveniment similar s-a petrecut şi în august 1997, pe o plajă lângă Trieste.

A-ţi vedea liniştit de treabă în timp ce se întâmplă ceva îngrozitor poate fi mai devastator decât evenimentul îngrozitor care se petrece
Crescenzio Sepe, cardinal

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite