Italia adoptă "Pachetul Siguranţă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul italian şi-a dat aprobarea definitivă pentru decretul-lege referitor la siguranţa naţională, care face mai amară viaţa imigranţilor ilegali Cu 161 de voturi pentru, în Camera

Senatul italian şi-a dat aprobarea definitivă pentru decretul-lege referitor la siguranţa naţională, care face mai amară viaţa imigranţilor ilegali

Cu 161 de voturi pentru, în Camera superioară a Parlamentului a trecut legea care prevede, printre altele, confiscarea imobilelor închiriate clandestinilor.

"În sfârşit, o schimbare istorică pentru siguranţa cetăţenilor noştri, după neputinţa stângii", a comentat Maurizio Gasparri, preşedintele grupului senatorial al Pdl (partidul lui Berlusconi), aprobarea definitivă a Senatului pentru ca decretul referitor la siguranţă să devină lege.

Noutăţile aduse de actualele prevederi se referă la înăsprirea pedepselor pentru infracţiunile comise de clandestini, la folosirea soldaţilor pentru "liniştea" marilor oraşe ori la modificarea condiţiilor de expulzare a străinilor.

"Pachetul Siguranţă" are, de asemenea, o prevedere mult aşteptată de premierul Berlusconi: amânarea proceselor "mai puţin importante" cu cel puţin 18 luni. "Il Cavaliere" scapă, cel puţin pentru moment, de dosarele în care este acuzat de corupţie şi de dare de mită.

Cine n-are bani pleacă imediat

Toţi străinii condamnaţi, în urma săvârşirii unor infracţiuni, la o pedeapsă mai mare de doi ani (până acum, limita era de 10 ani) vor fi expulzaţi, la fel cum vor fi trimişi acasă străinii comunitari (sau extracomunitari) care, după două luni petrecute pe teritoriul italian, nu pot face dovada unei surse legale de venit.

La fel, este prevăzută o pedeapsă cu închisoarea între trei luni şi şase ani, plus confiscarea imobilelor pentru cei ce le închiriază imigranţilor ilegali.

3.000 de soldaţi, aflaţi la dispoziţia prefecţilor, vor avea misiuni privind siguranţa marile oraşe, pe care le vor îndeplini în cadrul unor echipe mobile de poliţie.

Schimbări la amprentare

Într-o notă dată publicităţii ieri, ministrul italian de interne, Roberto Maroni, a sintetizat modul în care se vor preleva amprentele cetăţenilor din taberele de rromi. Astfel, vor fi amprentaţi doar ţiganii care au depăşit 14 ani, iar copiilor cu vârste până în şase ani le vor fi prelevate amprentele "doar în cazuri excepţionale", dacă au fost abandonaţi ori au fost victime ale unor abuzuri.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite