Italia: Ciao, la dolce vita!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Italienii au votat majorări de impozite şi reduceri de cheltuieli, pentru a economisi 54 de miliarde de euro. Italienii au aruncat miercuri cu ouă şi fumigene colorate în clădirea Parlamentului, chiar în timp ce deputaţii discutau măsurile de austeritate.

În era austerităţii şi la presiunea UE, Italia, a treia mare ţară din zona euro, după Germania şi Franţa, strânge cureaua şi, după zeci de amânări, adoptă un plan de austeritate fără precedent după ce fusese luată în vizor pentru datoria sa de aproape 1.900 de miliarde de euro. Pachetul de măsuri, aprobat de Parlamentul din Roma, presupune impozite mai mari şi o reducere drastică a cheltuielilor şi a stârnit deja protestele virulente ale sindicatelor, dar şi ale primăriilor, care joi au declarat o zi de „grevă simbolică", în semn de protest faţă de reducerea nejustificată a bugetelor administraţiilor locale.

Austeritatea loveşte în regiuni

Planul de 54 de miliarde de euro, un amestec de majorări de impozite şi reduceri de cheltuieli menit să echilibreze bugetul până în 2013, a fost conceput sub presiunea puternică a Băncii Centrale Europene, care a cerut Italiei măsuri ferme pentru reducerea datoriilor publice. Măsurile includ majorarea cu un punct a TVA-ului (de la 20 la 21%), creşterea vârstei de pensionare pentru femei (de la 60 la 65 de ani), o taxă specială destinată companiilor din energie şi o minitaxă pe averi.

Noul pachet prevede, totodată, reorganizarea administrativă prin desfiinţarea provinciilor şi înlocuirea acestora cu noi entităţi administrative: oraşe metropolitane (de exemplu Roma, Milano, Napoli, Palermo) şi uniuni de comune, pentru provincii mai mici. Pachetul nu prevede însă nicio măsură de creştere, chiar dacă revigorarea economică se prezintă în continuare din ce în ce mai modestă. Potrivit ultimelor date disponibile, după un avans de 1% în primele trei luni din 2011, creşterea economiei Italiei a încetinit în trimestrul II, iar datoriile, stagnarea economică şi instabilitatea socială rămân principalele riscuri. Prognozele pentru anul viitor sunt chiar mai pesimiste decât cele pentru acest an: pentru ultimul trimestru din acest an, OECD estimează o încetinire a ritmului de creştere cu 0,4% .

Proteste violente

Decizia a adus deja un nou val de proteste în întreaga ţară. Italienii au aruncat miercuri cu ouă şi fumigene colorate în clădirea Parlamentului chiar în timp ce deputaţii discutau măsurile în plen şi se pregăteau de votul final. Tensiunea plutea în aer de zile întregi, după greva generală de săptămâna trecută, care a blocat practic transporturile şi instituţiile publice. Presiunile financiare asupra cetăţenilor italieni sunt în creştere, ca şi nemulţumirea acestora, din cauza măsurilor de austeritate. Manifestanţii sunt nemulţumiţi în principal de prevederea care permite angajatorilor să facă mai uşor concedieri.

Gafe cu lopata

Pe lângă tensiunea pe plan intern legată de criza economică şi de noile anchete judiciare ale premierului Silvio Berlusconi, Guvernul de la Roma se confruntă în aceste zile cu momente stânjenitoare şi pe plan extern. Axa Roma - Berlin scârţâie din nou după dezvăluirea unei noi gafe a premierului, la adresa aspectului fizic al cancelarului german Angela Merkel. Oficial, ştirea nu a stârnit reacţii. Berlusconi, vizat deja în patru procese (din care unul privind relaţii sexuale cu o damă de companie minoră), ar fi făcut, potrivit presei germane, o glumă grosolană referindu-se la o anumită parte a corpului Angelei Merkel, considerată o „ grasă, cu fundul mare, cu care nu ar trebui să ai relaţii intime".

Ziarul englez „The Sun" scrie că gluma este prea obscenă pentru a fi prezentată în totalitate într-un „ziar de familie". Berlusconi, a cărui imagine în Europa nu este din cele mai strălucite, a mai făcut gafe de acest gen de curând, numind Italia drept „o ţară de rahat". De asemenea, în 2009, la o reuniune NATO, Silvio Berlusconi a ignorat-o pe Angela Merkel, trecând pe lângă ea fără a spune nimic, imediat ce coborâse din maşină.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite