Istoria unei răpiri spectaculoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Foşti agenţi ai serviciilor secrete sud-coreene au pus la cale lichidarea preşedintelui Kim Dae-jung, pe când acesta era lider al opoziţiei . Serviciile de informaţii sud-coreene au

Foşti agenţi ai serviciilor secrete sud-coreene au pus la cale lichidarea preşedintelui Kim Dae-jung, pe când acesta era lider al opoziţiei .

Serviciile de informaţii sud-coreene au recunoscut ieri că, în anul 1973, au fost implicate în răpirea preşedintelui Kim Dae-jung, principalul lider al opoziţiei la acea vreme. Kim, considerat periculos de către putere, a fost răpit, în 1973, în capitala Japoniei şi dus pe un vapor, unde urma să fie lichidat. Ulterior, scenariul a fost modificat, iar Kim a fost trimis în Coreea de Sud şi plasat în arest la domiciliu. Preşedintele de atunci, Park Chung-hee, dăduse undă verde pentru răpirea oponentului său.

Foştii agenţi ai serviciilor secrete sud-coreene au făcut ieri mărturisiri privitoare la cea mai celebră operaţiune de răpire din istoria ţării, relatează Reuters. Într-un raport dat publicităţii de către Serviciul naţional de informaţii (NIS) sud-coreean, se arată că precursoarea acestuia, Agenţia Centrală de Informaţii a Coreei (KCIA), a fost implicată în răpirea lui Kim Dae-jung, în 1973, la Tokyo.

El a fost săltat dintr-un hotel din capitala niponă şi dus pe un vapor, unde, potrivit celor mai multe versiuni, agenţii secreţi aveau de gând să-l ucidă şi să-l arunce în apă. Legat la ochi şi imobilizat pe un stâlp în formă de cruce, Kim a auzit discuţiile dintre răpitori despre cum aveau de gând să-l înece. "Probe demonstrează că planul a fost conceput ca un asasinat", se arată în raportul NIS.

Complot dezvăluit după decenii

Agenţii secreţi sud-coreeni au dat totuşi dovadă de amatorism, iar serviciile de informaţii americane şi autorităţile japoneze au descoperit complotul. Vaporul a fost localizat de SUA, răpitorii au fost prinşi, iar Kim Dae-jung a fost salvat. El a fost totuşi dus în Coreea de Sud şi plasat în arest la domiciliu de către guvernul pro-american al lui Park. "Credem că preşedintele Park Chung-hee a dat, cel puţin tacit, undă verde pentru operaţiunea de răpire", estimează comisia NIS care a întocmit raportul, adăugând totuşi că nu se poate dovedi că Park a ordonat răpirea celui mai mare rival politic al său de la acea vreme.

Guvernul de atunci, de la Seul, a negat orice implicare în incident, dar a transmis în grabă o scrisoare adresată premierului nipon, Kakuei Tanaka, din partea preşedintelui, prin care îşi exprima regretele. Cazul a fost închis. Comisia NIS a recunoscut implicarea foştilor săi agenţi şi şi-a exprimat profundele regrete. Raportul alcătuit de aceasta mai susţine că guvernul japonez nu a fost străin de operaţiune. Japonia a respins imediat acuzaţia formulată de NIS.

Primul şef de stat catolic

Al cinsprezecelea preşedinte al Coreei de Sud, Kim Dae-jung, a fost ales în cea mai înaltă funcţie în 1997. Un an mai târziu i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Pace, datorită politicii de reconciliere cu Coreea de Nord, eforturilor depuse în favoarea democraţiei şi apărării drepturilor omului în Asia de Sud-Est. Kim Dae-jung a fost primul şef de stat catolic din Coreea de Sud, încheindu-şi mandatul prezidenţial în 2003.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite