Istanbulul, zguduit din nou de explozii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei persoane au fost rănite în urma unor deflagraţii produse ieri în dreptul unei clădiri municipale din partea asiatică a oraşului turc O serie de explozii au lovit ieri centrul

Trei persoane au fost rănite în urma unor deflagraţii produse ieri în dreptul unei clădiri municipale din partea asiatică a oraşului turc

O serie de explozii au lovit ieri centrul Istanbulului, rănind uşor trei persoane. Mass-media locală a vorbit despre un atac cu mortiere, ştire neconfirmată de oficiali.

Una dintre explozii a avut loc într-un camion de colectare a gunoiului, în parcarea unei clădiri municipale din cartierul Uskudar, în partea asiatică a oraşului, iar alte două - într-un cimitir din apropiere, potrivit oficialilor. Poliţia a anunţat că trei muncitori au fost răniţi uşor.

Geniştii au început ieri investigaţiile, însă poliţia spune că este prea devreme pentru a clarifica dacă atacul a vizat clădirea, existând şi posibilitatea ca gunoiul din camion să fi explodat. Exploziile au spart ferestrele clădirii şi au avariat autovehiculele din parcare.

Grenade sau mortiere?

Televiziunea NTV a transmis că patru mortiere au fost lansate din cimitirul aflat în spatele clădirii, ţinta fiind o garnizoană militară aflată la câteva sute de metri distanţă.

Oficialii nu au confirmat informaţia, potrivit AFP. Mai mulţi martori au declarat că dispozitivele explozive au fost aruncate din cimitir. Două persoane au fost văzute părăsind în grabă scena, pe o motocicletă. Televiziunea CNN Turk a transmis că ar fi fost vorba de grenade sau bombe mici, destinate mai mult să sperie decât să ucidă. Incidentul vine pe fondul tensiunii politice din Turcia, unde Curtea Constituţională a decis să nu scoată în ilegalitate partidul de guvernare AK, acuzat că subminează sistemul secular al ţării.

Investigaţiile continuă privind un grup ultranaţionalist suspectat de complot pentru răsturnarea guvernului. Turcia a fost în ultimii ani scena unor atacuri organizate de mai multe grupări.

Pe 27 iulie, două bombe au explodat la Istanbul, omorând 17 oameni şi rănind 154. Se crede că răspunderea aparţine PKK, care a negat implicarea. Cel mai sângeros atac a fost în noiembrie 2003, când 58 de oameni au fost ucişi de militanţii islamişti.

PKK a revendicat atentatul de miercuri

Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a revendicat atentatul de marţi asupra conductei de petrol Baku-Tbilisi-Ceyhan, potrivit agenţiei de presă turce Cihan. Explozia s-a produs în estul Turciei. Oficialii din industria energetică au declarat că, până la stingerea flăcărilor, nu este clar care este dimensiunea pagubelor şi cât va dura pentru a repara conducta.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite