Israelul se întoarce spre Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia, Cipru, Bulgaria şi România au devenit priorităţi de politică externă pentru Guvernul de la Ierusalim. Situarea Turciei pe o poziţie antiisraeliană a determinat Israelul să-şi caute în regiune alţi prieteni şi aliaţi.

După răcirea relaţiilor cu Turcia, Israelul şi-a extins relaţiile cu Grecia şi Bulgaria şi şi-a ridicat la un nivel mai înalt legăturile cu Cipru, România, Serbia, Muntenegru, Croaţia şi Macedonia, scrie într-un comentariu cotidianul Haaretz, citând oficiali din Ministerul de Externe, Bulgaria şi-a manifestat dorinţa de a stabili o cooperare în domeniul apărării şi al schimburilor de informaţii cu Israelul.

Premierul Boiko Borisov a oferit forţelor aeriene israeliene bazele şi spaţiul aerian bulgăresc pentru antrenamente. Imediat după instalarea sa în funcţie, el a vizitat Ierusalimul. Actualul guvern este interesat să dobândească high-tech-ul israelian iar bulgarii speră în creşterea numărului turiştilor israelieni care să aleagă Burgasul şi Varna în locul staţiunilor din Turcia.

Relaţiile Greciei cu Israelul au înregistrat o schimbare dramatică. În februarie, premierul George Papandreu s-a întâlnit la cafeneaua Puşkin din Moscova cu Benjamin Netanyahu unde au abordat probleme bilaterale.

Decizia de reorientare a intervenit după incidentul israelian cu flotila turcă ce vroia să spargă blocada Gazei. Atunci, forţele militare şi de securitate elene i-au cerut premierului să intensifice relaţiile cu Israelul.

În urma vizitelor de astă vară ale premierului elen la Ierusalim şi ale omologului său israelian la Atena, a fost iniţiată o colaborare strategică şi de apărare. Grecia ar dori şi ea să atragă turişti israelieni care obişnuiau să meargă în Turcia. Israelul acordă importanţă şi relaţiilor cu Ciprul pe care-l consideră, împreună cu Grecia, Bulgaria şi România, o punte către UE.

Un nou ambasador în România

Noul ambasador al Israelului, E.S. Dan Ben-Eliezer, a sosit la Bucureşti cu numeroase proiecte vizând extinderea şi diversificarea relaţiilor bilaterale  în agricultură, sănătate, educaţie, comerţ, iar în preajma vizitei din august a preşedintelui Shimon Peres în România, a fost semnat un amplu program de colaborare în domeniile culturii, educaţiei şi ştiinţei.

Israelul îşi pune mari speranţe în medierea jucată de România în favoarea sa la organismele internaţionale, în primul rând în UE, dar şi în NATO şi ONU. Un domeniu în care Israelul a dobândit o mare experienţă este combaterea terorismului.

România colaborează de multă vreme cu statul evreu în această direcţie, numeroase cadre de la Ministerul de Interne specializându-se în Israel, De asemenea, aviaţia israeliană desfăşoară exerciţii în spaţiul aerian al României. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite