Israelul îl consideră indezitabil pe László Kövér

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Knesset-ul (parlamentul israelian ) a retras invitaţia adresată lui László Kövér , preşedintele parlamentului de la Budapesta, de a participa la conferinţa internaţională de la Ierusalim , organizată în memoria lui Raul Wallenberg


În timpul celui de-al doilea război mondial, acest diplomat suedez, de la naşterea căruia se împlinesc 100 de ani, a salvat viaţa a mii de evrei din Budapesta care urmau să fie deportaţi în lagărele morţii

Motivul retragerii invitaţiei a fost participarea lui Kövér la manifestarea de la Odorheiul Secuiesc, organizat în memoria scriitorului pro-fascis Jozsef Nyirő. Reuven Rivlin, preşedintele Knesset-ului, şi-a manifestat indignarea faţă de demersul lui lui Kövér.

"Dumneavoastră, se arată în scrisoarea pe care Rivlin i-a trimis lui Kövér , aţi decis să participaţi la această manifestare. Prin acest gest, v-aţi asumat solidaritatea faţă de o persoană, al cărei partid a colaborat cu asasinii germani nazişti în realizarea programului lor de nimicire a poporului evreu.

Cel care participă la un astfel de eveniment, nu mai poate participa la manifestarea la care cinstim memoria lui Raoul Wallenberg, cel care , ca o făclie a umanismului, a salvat evrei şi care este simbolul luptei împotriva Germaniei naziste şi a colaboratorilor ei, iar dumneavoastră v-aţi identificat şi aţi cinstit pe unul dintre aceştia", se subliniază în scrisoarea trimisă de preşedintele parlamentului israelian.

Gestul lui Kövér a dus la tensionarea relaţiilor român o-ungare, Nyirő, scriitor originar din Ardeal, adoptând, în decursul activităţii lui politice ca parlamentar al regimului nyilaşist de extrema dreaptă din Ungaria din perioada celui de-al doilea război mondial, poziţii antisemite şi antiromâneşti.

De asemenea, tot din acest motiv, scriitorul Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului, într-o scrisoare adresată preşedintelui parlamentului de la Budapesta, a afirmat că înapoiază oficialităţilor din Ungaria Marea Cruce de Merit, primită în 2004 de la preşedintele de-atunci al ţării, Ferenc Madl.

În scrisoarea de răspuns, Kövér a negat că Nyirő ar fi fost criminal de război, antisemit sau antiromân, argumentându-şi opinia printre altele prin faptul că în anii 70, chiar regimul Ceauşescu a recunoscut valoarea scriitorului, acordându-i văduvei o completare la pensie.

Wiesel i-a mai reproşat lui Kövér faptul că nu spune nimic în legătură cu încercarea de reabilitare a regimului Horthy , precum şi a însuşi guvernatorului Ungariei, sub girul căruia au fost deportaţi în lagărele morţii din Polonia şi Ucraina sute de mii de evrei din Ungaria şi Transilvania de nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite