Israelul aşteaptă susţinerea României la ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul se aşteaptă ca România să-i susţină cauza la ONU, unde se discută cererea de aderare a statului palestinian la Organizaţia Naţiunilor Unite, ca membru cu drepturi depline,  „nu pentru evrei, nu pentru palestinieni, ci de dragul procesului de pace“.

Declaraţia a fost făcută, ieri, la Bucureşti de Ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer. „Nu o să spunem Guvernului României cum să voteze (în cadrul Adunării Generale a ONU - n.r.). Dacă se va ajunge la vot, aşteptările de la România sunt aceleaşi cu cele pe care le am de la celelalte ţări pe care le considerăm bune prietene", a adăugat diplomatul israelian, precizând că Israelul şi România au aceeaşi viziune în chestiunea palestiniană.

„Nu e un secret, a fost evocat de premierul Emil Boc, de preşedintele Băsescu (...) că România susţine negocierile între cele două părţi şi le invită la o discuţie faţă în faţă", a declarat Dan Ben-Eliezer.

Soluţia: negocierile directe

El a afirmat că declararea unilaterală a statului palestinian, pentru care preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, face astăzi demersuri oficiale la ONU, este un act prematur, care nu este conform cu dreptul internaţional, cu tratate internaţionale pentru pace sau cu acordurile existente între Israel şi palestinieni.

„Ştiu că drumul spre pace va fi unul lung şi dificil. (...) Israelul nu se opune statului palestinian. Israelul vrea o coexistenţă paşnică alături de un viitor stat palestinian, dar acesta poate fi atins numai prin discuţii directe. Mai întâi de toate, acţiunile unilaterale nu vor duce la pace, ci vor complica orice proces de pace. Baza pentru orice proces de pace este de negociere", a susţinut ambasadorul statului Israel la Bucureşti. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite