VIDEO Israelul a pierdut războiul mediatic cu Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intervenţia comandourilor Ţahal asupra flotilei umanitare pentru Fâșia Gaza este considerată un eşec chiar şi de presa israeliană. Armata israeliană a publicat imaginile video cu asaltul asupra uneia dintre navele flotilei umanitare mult prea târziu, după zeci de manifestaţii împotriva atacului.

Imagini video înregistrate de armata israeliană în timpul asaltului de luni asupra uneia dintre navele flotilei cu ajutoare pentru palestinieni arată cum trupe de comando, aduse cu elicopterul pe punte, sunt atacate cu bare de metal şi scaune de către pasageri.

Vezi aici imagini video de la raidul israelian asupra asupra flotilei umanitare

În timp ce unul dintre membrii comandoului coboară din elicopter cu ajutorul unei coarde, un pasager de pe punte lansează un proiectil asupra lui. Alţii sar cu bare de metal asupra lui, în momentul în care acesta ajunge pe punte.

„Eram înarmat cu un pistol de paintball, fără nicio altă armă. Era o jucărie pentru un copil de 12 ani. Nu veniserăm pentru război, ci să le spunem pur şi simplu să se oprească şi să se întoarcă din drum", a declarat unul dintre militarii care a luat parte la operaţiunea împotriva „Flotilei libertăţii".

Publicarea casetei video a survenit însă abia după ce Israelul a fost acuzat în întreaga lume de utilizare disproporţionată a forţei - impresie întărită de imaginile incomplete publicate rapid de Hamas - în timpul acestui asalt în care au murit cel puţin opt pasageri. De altfel, chiar presa israeliană a calificat operaţiunea drept „un eşec".

 Mai multe comandouri ale marinei israeliene au lansat luni un atac împotriva a şase vapoare la bordul cărora se aflau sute de militanţi propalestinieni şi tone de ajutoare. Aceştia intenţionau să forţeze blocada israeliană impusă Fâşiei Gaza. După incident, Egiptul a deschis punctul de trecere din Rafah pentru a permite accesul ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza.

Fără acordul  miniştrilor

Mai mulţi miniştri israelieni au criticat faptul că decizia de a ataca flotila umanitară ce se deplasa spre Fâşia Gaza nu a fost aprobată de Cabinetul restrâns - organismul ce are autoritatea de a aproba acţiuni militare de o asemenea amploare.

Premierul Benjamin Netanyahu urma să conducă, ieri după-amiază, o reuniune a Cabinetului restrâns pentru a oferi explicaţii pentru iniţiativa care a inflamat opinia publică. Ieri, 480 de pasageri erau încă reţinuţi în Israel. Alţi 48 au fost expulzaţi, printre care o activistă turcă şi copilul ei de un an.

După 10 ore de dezbateri furtunoase, Consiliul de Securitate al ONU a cerut lansarea "unei investigaţii imparţiale", dar s-a ferit să condamne ferm atacul israelian, notează "The Guardian". Reprezentanţi ai UE şi ai NATO s-au întâlnit ieri la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia inedită în care cetăţeni ai Uniunii sunt reţinuţi pe teritoriul unui stat prieten.

„Povară" pentru SUA

Atacul, care a avut loc în apele internaţionale, complică şi mai mult negocierile de pace din Orientul Mijlociu şi duce la o deteriorare a relaţiilor cu aliatul tradiţional al Israelului, SUA. Însuşi şeful Mossadului, Meri Dagan, declară că „încetul cu încetul, Israelul devine o povară" pentru Washington, notează „The Jerusalem Post". 

Procesul de pace şchioapătă

După raidul de luni, Israelul rămâne şi fără singurul său aliat din lumea musulmană, Turcia. Ieri, ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a precizat că Ankara nu va mai face eforturi pentru reluarea discuţiilor dintre Siria şi Israel.

Potrivit Reuters, e greu de crezut că procesul de pace din Orientul Mijlociu va înregistra progrese în viitorul apropiat, dar acest lucru nu-i va crea insomnii premierului Netanyahu, presat de SUA să reia negocierile indirecte cu palestinienii.

Credibilitatea liderului palestinian, Mahmoud Abbas, se va diminua şi mai mult, în timp ce Hamas iese întărit din această poveste.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite