Israelul, ţinut într-o lumină negativă de organizaţiile teroriste palestiniene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se confruntă cu un val de condamnări din partea comunităţii internaţionale pentru atacul asupra flotilei de ajutor umanitar pentru Fâşia Gaza, dar este şi  în stare de alertă ridicată pentru atacurile efectuate de către grupările teroriste Hamas, Hezbollah şi Fatah. Israelul este ţinut într-o lumină negativă, până la lămurirea atacului asupra convoiului de nave, scrie Stratfor.

Cele trei grupări teroriste Hamas, Hezbollah şi Fatah, se pare că vor să menţină atenţia asupra Israelului, pentru moment, decât să rişte trecerea de la condamnarea armatei israeliene la condamnarea palestinienilor pentru represaliile violente.

Gruparea Hezbollah şi patronul său, Iranul, sunt pregătite să exploateze incidentul în beneficiul lor, dar nu par a fi pregătite pentru a lansa atacuri. Hamas are o obligaţie mai mare de Hezbollah pentru a răspunde, dar o sursă din cadrul Hamas a indicat că grupul se abţine de la orice atac cu rachetă pentru cel puţin 24 de ore.

Fatah, în schimb, este interesată mai mult de o replică politică. Problema care se pune este dacă organizaţia Fatah, condusă de Autoritatea Naţională Palestiniană, ar trebui să se retragă din negocierile de pace (care ar conduce la reducerea presiunilor asupra Israelului în participarea la negocieri şi la creşterea presiunii Statelor Unite faţă de Fatah) sau să rişte subminarea legitimităţii grupului, condamnând atacul şi lăsând Hamasul să răspundă fiind forţat.

Principala preocupare a celor trei grupări va fi îndreptată către efectuarea de demonstraţii la scară largă împotriva Israelului, care vor atrage atenţia asupra cauzei lor şi care va atrage sprijinul palestinienilor. Demonstraţiilr vor fi concentrate în Fâşia Gaza, dar ar putea avea loc şi într-o serie de oraşe mari, în special în Europa şi în lumea islamică, împotriva unor ţinte israeliene diplomatice, scrie Stratfor.

Chiar dacă liderii grupărilor palestiniene şi ai altor grupuri de simpatizanţi ai cauzei acestora alege să se abţină de la atacuri, pentru moment, există întotdeauna posibilitatea acţionării pe cont propriu.

În ţările în care Israelul nu are o prezenţă diplomatică, SUA sau alte puteri occidentale ar putea fi, de asemenea, vizate. Când şi dacă aceste grupuri militante încep să lanseze atacuri asupra civililor israelieni, atunci Israelul poate încerca să se repoziţioneze în calitate de victimă, riscând să submineze întreaga strategie privind flotila atacată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite