Israelul, pregătit să împartă Ierusalimul cu palestinienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În schimbul unui acord de pace, autorităţile de la Tel-Aviv vor accepta să renunţe la câteva cartiere. Un om de încredere al premierului israelian, Ehud Olmert, a declarat că guvernul din

În schimbul unui acord de pace, autorităţile de la Tel-Aviv vor accepta să renunţe la câteva cartiere.

Un om de încredere al premierului israelian, Ehud Olmert, a declarat că guvernul din care face parte va susţine o divizare a Ierusalimului, aceasta fiind un element- cheie într-o declaraţie israeliano-palestiniană ce va fi făcută la conferinţa de pace asupra Orientului Mijlociu, de luna viitoare. Şi ministrul de extrema-dreaptă, Avigdor Lieberman a propus o retragere parţială din Ierusalimul de Est, în cazul unui acord de pace.

În cadrul negocierilor dintre cele două părţi, vicepremierul israelian Haim Ramon a propus ca numeroase cartiere din estul capitalei, populate de arabi, să fie cedate palestinienilor. El a adăugat că aceştia ar putea să stabilească reşedinţa viitorului stat palestinian chiar în aceste cartiere ale oraşului, pe care Israelul l-a cucerit în timpul războiului din 1967 cu Iordania.

În schimbul cedării unei părţi a Ierusalimului, Israelul ar putea primi recunoaşterea din partea comunităţii internaţionale şi a statelor arabe, a suveranităţii sale asupra cartierelor evreieşti şi a existenţei capitalei în această localitate, a adăugat Ramon.

El a subliniat că decizia ar viza zone unde locuiesc aproximativ 170.000 de oameni. Autorităţile israeliene nu vor ceda palestinienilor Oraşul Sfânt sau cartierele care-l înconjoară, a precizat oficialul, fără a intra în detalii.
Media locală speculează însă că au existat propuneri ca Israelul să cedeze suveranitatea asupra câtorva locuri sfinte din cea mai disputată zonă a conflictului ce durează de 60 de ani.

Un document comun se elaborează într-un loc concret

Negociatori israelieni şi palestinieni s-au întâlnit, ieri, într-un loc păstrat secret, pentru a pune la punct un document comun pe marginea căruia să discute în timpul conferinţei asupa Orientului Mijlociu. Ministrul de externe Tzipi Livni s-a opus ca aceste probleme să fie ridicate în cursul reuniunii prevăzute în Statele Unite.

Şi ministrul pentru afaceri strategice Avigdor Lieberman susţine ca "în cadrul unui acord de pace să fie operat un transfer de teritorii şi de populaţie, prin care Israelul să renunţe la unele cartiere arabe din Ierusalimul de Est, cum ar fi tabăra de refugiaţi de la Shoafat.

Declaraţiile sale au fost denunţate vehement de opoziţia de dreapta care l-a acuzat pe Lieberman că renunţă la principiul integrităţii Ierusalimului, a cărui parte estică a fost anexată de Israel în iunie 1967.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite