Israelul se pregăteşte să intre în anul 5768

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rosh Hashanah este celebrată de comunităţile evreieşti din toată lumea. Anul nou evreiesc cade de această dată la 13-14 septembrie 2007. Anul 5768 (conform calendarului ebraic) va fi cu

Rosh Hashanah este celebrată de comunităţile evreieşti din toată lumea.

Anul nou evreiesc cade de această dată la 13-14 septembrie 2007. Anul 5768 (conform calendarului ebraic) va fi cu totul deosebit, deoarece Israelul sărbătoreşte a 60-a aniversare a sa ca stat independent. Calendarul ebraic începe cu sărbătoarea Rosh Hashanah, care celebrează aniversarea de la crearea lumii.

Ca orice sărbătoare evreiască, Anul Nou va fi sărbătorit începând din seara de 12 septembrie. Rosh Hashanah este considerată şi Ziua Judecăţii, deoarece în această zi se hotărăşte soarta fiecărui evreu pentru anul care urmează. Trecerea în Noul An Iudaic durează două zile şi constă în mai multe practici menite să îndrepte evreii către o dare de seamă pentru trecut şi planuri de viitor, dar şi pentru întoarcerea la Dumnezeu.

Conform tradiţiei, Anul Nou trebuie serbat într-un spirit de optimism. De pe mese nu lipseşte mierea, ca aliment pe care poporul ales l-a mâncat în timpurile biblice. Tradiţia spune că, pentru un an dulce, trebuie să se mănânce mere şi miere. Ziua Judecăţii este cea mai importantă. Sunt interzise: băutura, machiajul, parfumul, folosirea mijloacelor de transport, nu se bea, nu se lucrează… Cel mai important obicei este suflatul din sofar, al cărui sunet a atras atenţia evreilor de-a lungul istoriei.

Madonna, în pelerinaj în Israel

Cu prilejul noului an, israelienii şi-au propus să cumpere 1.500 de tone de miere, potrivit responsabilului Shahar Tenem de la Israel Honey Council. "Am observat că a crescut consumul de diferite varietăţi de miere. Am văzut că israelienilor le place din ce în ce mai mult să cumpere mierea direct de la producător", a subliniat acesta.

Un alt ingredient important în vederea sărbătoririi noului an este peştele. Anul acesta însă, peştele a făcut obiectul unei alerte sanitare. Unii peşti pescuiţi în Israel sunt infestaţi cu Vibrio Vulnificus. Guvernul a sfătuit cumpărarea de peşte numai de la persoane autorizate. Cu prilejul sărbătorii Rosh Hashanah, cântăreaţa Madonna - adeptă a Kabbalei - va face un pelerinaj la Ierusalim. Ea va fi însoţită de actriţa Demi Moore, soţul ei, Guy Ritchie, şi de cei doi copii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite