Israelul, deranjat de „pacea“ dintre palestinieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Formaţiunile palestiniene rivale Hamas şi Fatah au încheiat ieri un acord important, menit să pună capăt unor neînţelegeri de peste patru ani. Acordul a fost încheiat la Cairo, după o serie de negocieri secrete moderate de Egipt.

Formarea unui guvern de uniune naţională, organizarea de alegeri în mai puţin de un an, eliberarea prizonierilor deţinuţi de ambele părţi sunt doar câteva dintre prevederile acordului, care va fi semnat formal tot în capitala egipteană, săptămâna viitoare. Înţelegerea survine după mai multe demonstraţii în favoarea reconcilierii între cele două formaţiuni rivale, care au avut loc în Fâşia Gaza şi în Cisiordania în ultimul timp.

Acordul nu a fost primit cu prea mult entuziasm în regiune. Grupările islamiste din Gaza acuză Hamasul că abandonează lupta armată împotriva Israelului. Preşedintele isralian, Shimon Peres, a cerut liderului Fatah să nu semneze acordul. „Fac un apel la Mahmoud Abbas să evite asocierea cu Hamas. Avem o şansă la pace, distrugeţi posibilitatea creării unui stat palestinian", a spus Peres.

„Înţelegerea dintre Fatah şi organizaţia teroristă Hamas este o greşeală imensă, care va împiedica formarea unui stat palestinian şi va compromite şansele realizării păcii şi stabilităţii în regiune". „Autoritatea Palestiniană trebuie să aleagă între pacea cu poporul Israel şi pacea cu Hamas. Nu poate avea pace cu amândouă", a declarat premierul Benjamin Netanyahu. ministrul Apărării, Ehud Barak, s-a declarat sceptic în legătură cu formarea unui guvern de uniune naţională şi a precizat că statul evreu nu va discuta „cu o organizaţie criminală al cărei scop este distrugerea Israelului". 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite