Israelienii s-ar putea antrena în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Israelul ia în calcul reînnoirea acordului semnat în 2006 cu Bucureştiul pentru ca avioanele sale de luptă să facă antrenamente în spaţiul aerian românesc.

După moartea celor nouă pasageri aflaţi la bordul vasului Mavi Marmara, care naviga sub pavilion turc şi care, la începutul lui iunie, a  încercat să spargă blocada impusă Fâşiei Gaza, forţele aeriene israeliene nu au mai fost invitate la exerciţiile comune desfăşurate în Turcia, scrie „Jerusalem Post".

La manevrele din cadrul exerciţiului anual intitulat Anatolian Eagle, care a început luni şi va dura o săptămână, participă forţe aeriene din SUA, Italia, Spania, Emiratele Arabe Unite şi Turcia. Şi un alt exerciţiu, Reliant Mermaid, programat vara aceasta, va fi probabil, anulat, deşi Israelul încă nu a fost notificat oficial de Turcia în legătură cu aceasta.

În aceste condiţii, Ministerul Apărării de la Ierusalim se gândeşte să  reînnoiască acordul semnat în 2006 cu Bucureştiul, care permitea avioanelor de luptă israeliene să desfăşoare antrenamente în spaţiul aerian al României.

În virtutea acestui document, forţele aeriene israeliene au trimis avioane în România în 2007 şi intenţionează să desfăşoare din nou aparate de luptă aici spre sfârşitul anului în curs, potrivit publicaţiei mai sus citate. Până la ofensiva israeliană din Gaza, din 2009, avioanele israeliene zburau frecvent în spaţiul aerian turc şi participau la exerciţii comune cu Turcia.

Întrebat de ziarul "Adevărul", ambasadorul Israelului la Bucureşti, David Oren, a declarat că nu ştie nimic despre o asemenea schimbare. "Dar, de ce nu, e posibil, doar avem relaţii politice, economice, culturale excelente", a adăugat ambasadorul. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite