Israel: un român, lider al Partidului Muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Misha Harish s-a născut în 1936 la Timişoara şi a plecat din România în 1950. Partidul Muncii este cea mai importantă formaţiune politică de stânga din Israel, cu o istorie de aproape jumătate de veac.

După ce Ehud Barak a plecat din fruntea Partidului Muncii pentru a-şi forma o altă mişcare politică, Atzmaut (Independenţa), conducerea laburistă l-a numit ca preşedinte (interimar) pe Misha (Michael) Harish, fost ministru al industriei şi comerţului. Astfel, un evreu de origine română ajunge în fruntea celui mai important partid din Israel cu o istorie de aproape o jumătate de veac. 

Importantă personalitate politică a Partidului Muncii, Misha Harish  (Hirsch) s-a născut în 1936 la Timişoara şi a emigrat în Israel cu familia la vârsta de 14 ani, în 1950. Este absolvent al Universităţii Ebraice din Ierusalim unde a studiat economia şi ştiinţele politice. Activitatea lui în Partidul Muncii începe în 1966, când înfiinţează aripa de tineret a acestuia. Timp de 15 ani (1967-1982) este director al Departamentului de Relaţii Internaţionale. Harish vorbeşte fluent 5 limbi: în afară de ebraică, Harish ştie engleză, franceză, română şi maghiară.

Politicianul de origine română a dus o campanie reuşită  în rândurile liderilor socialişti din lume împotriva boi­cotului antiisraelian declanşat de ţările arabe. De asemenea, a jucat un rol important în stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Israel şi Spania. A fost secretar general al partidului, preşedinte al Comitetului Politic, al Centrului Israelian de Politică Energetică „Shiluv" şi membru al conducerii Consiliului Public pentru Evreii din Uniunea Sovietică. Între 1974-1996, a fost membru al Knesset-ului (Parlamentul israelian).

Venit în ţara natală în vizită oficială

În plus, între 1992 şi 1996 a îndeplinit funcţia de ministru al industriei şi comerţului în cadrul guvernelor conduse de Yitzhak Rabin şi Shimon Peres. În această calitate, a efectuat, în 1996, o vizită în România. A condus atunci o delegaţie de oameni de afaceri, pentru a intensifica şi diversifica relaţiile de colaborare economică în diverse domenii. O acţiune necesară, „acum, când România a trecut la economia de piaţă", aşa cum a apreciat el însuşi înainte de vizită. La ora actuală, Micha Harish este şi preşedintele AMIR, una dintre organizaţiile evreilor originari din România.

Harish a acceptat postul de preşedinte interimar al partidului  după ce a primit acceptul celor opt deputaţi ai Partidului  Muncii. El se va ocupa de pregătirea alegerii  noului lider al laburiştilor. În prezent, există patru candidaturi: Issac Herzog, Avishay Braverman, Amir Perez - care a fost o scurtă perioadă liderul partidului - şi Shelly Yachimovich.

Consensul rapid obţinut pentru numirea lui Micha Harish, afirmă analiştii, demonstrează că Partidul Muncii poate trece peste neînţelegeri şi că, aşa cum explică şi Harish, are încă un mare potenţial. Partidul a fost creat în 1968 şi este membru observator al socialiştilor europeni. A fost partidul de guvernământ al Israelului între 1968 şi 1977. 

O carte de vizită bogată

Misha Harish a emigrat în Israel cu familia la vârsta de 14 ani, în 1950. Este absolvent al Universităţii Ebraice din Ierusalim unde a studiat economia şi ştiinţele politice. Activitatea lui în Partidul Muncii începe în 1966, când înfiinţează aripa de tineret a acestuia. Între 1974-1996, a fost membru al Knesset-ului. Harish vorbeşte fluent 5 limbi: în afară de ebraică, Harish ştie engleză, franceză, română şi maghiară.

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite