Israel: operaţiunea de sensibilizare a lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus Vladimir Putin se află în primul său turneu în Orientul Mijlociu din ultimii şapte ani.

Prima oprire a fost Israel iar principalele teme de discuţie s-au axat pe dosarul iranian şi criza din Siria. Israelul şi Rusia au legături culturale puternice, în Israel locuind mai mult de un milion de imigranţi din fosta URSS. Însă relaţiile politice au cunoscut multe momente de tensiune.

Liderul de la Kremlin a participat la inaugurarea monumentului dedicat Armatei Roşii, din oraşul israelian Netanya. Este o evocare şi un prinos de mulţumire adus de evreii din Israel eliberării deportaţilor evrei din lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau din ianuarie 1945, dar şi luptei duse de Rusia împotriva Germaniei naziste.

Prezenţa masivă a emigranţilor ruşi a făcut posibilă ridicarea monumentului. Emigraţia rusă în rândurile căreia se aflau numeroşi foşti militari care participaseră la cel de-al Doilea Război Mondial, a fost cea care a iniţiat comemorarea zilei de 9 mai când foştii militari defilează pe străzile Tel Aviv-ul sau ale altor localităţi din Israel. La conferinţa de presă comună Putin-Netanyahu, israelienii şi-au exprimat speranţa că au reuşit să convingă Rusia să se alăture sancţiunilor economice impuse Teheranului, ambele părţi afirmând că soluţiile paşnice ar fi cele mai eficiente.

În ce priveşte Siria, Vladimir Putin a atras atenţia asupra pericolului înlocuirii preşedintelui Assad în condiţiile în care, de fapt, nimeni nu ştie cine sunt cei din opoziţie şi ce vor aceştia. Turneul preşedintelui Putin a continuat pe teritoriile palestiniene şi în Iordania.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite