Israel: "Doamna de fier", aproape premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După luni de scandaluri şi acuzaţii de corupţie la adresa premierului Ehud Olmert, partidul de centru Kadima, aflat la putere în Israel, îşi va alege azi un nou lider, care va prelua şi

După luni de scandaluri şi acuzaţii de corupţie la adresa premierului Ehud Olmert, partidul de centru Kadima, aflat la putere în Israel, îşi va alege azi un nou lider, care va prelua şi funcţia de şef al Guvernului.

Ultimele sondaje arată că ministrul de Externe, Tzipi Livni, conduce detaşat în cursa pentru succesiunea lui Olmert, fiind creditată cu 47% din voturi, în faţa celor 28% pe care le-ar obţine principalul său contracandidat, Shaul Mofaz, ministru al Transporturilor.

Şefa diplomaţiei israeliene are astfel şanse mari să devină prima femeie-premier după Golda Meir. Fost agent al Mossad, Livni a reuşit să câştige încrederea israelienilor, mizând pe integritate într-o ţară unde dosarele de corupţie care implică lideri politici au devenit din ce în ce mai numeroase în ultimii ani.

Viitorul premier israelian se va confrunta cu trei probleme principale: obţinerea aprobării majorităţii parlamentare pentru noul Guvern, continuarea negocierilor cu Autoritatea Palestiniană şi cu Siria şi gestionarea ameninţării nucleare iraniene.

Partidul Kadima, la putere, îşi alege noul lider care va prelua şi funcţia de premier. Pentru prima dată de la Golda Meir încoace, guvernul israelian ar putea fi condus de o femeie

Un adept al politicii dure sau un moderat? La această întrebare vor răspunde azi membrii partidului de centru Kadima, care îl vor desemna pe viitorul premier al Israelului.

Succesorul lui Ehud Olmert va avea o triplă provocare: să obţină aprobarea unei majorităţi parlamentare pentru un nou guvern, să continue negocierile cu Autoritatea Palestiniană şi cu Siria şi să gestioneze ameninţarea nucleară iraniană.

În plus, cel sau cea care îi va urma lui Olmert va trebui să facă uitate afacerile dubioase ale actualului premier, a cărui inculpare este cerută de poliţie şi care nu şi-a revenit de pe urma unui raport extrem de critic despre eşecurile războiului din Liban din 2006.

Favorită în cursa pentru conducerea partidului aflat la putere este ministrul de Externe, Tzipi Livni, care îşi dispută şefia guvernului cu fostul ministru al Apărării Shaul Mofaz. Ultimele sondaje o creditează pe Livni cu 48% din voturi, faţă de 28% cât ar obţine Mofaz. Şefa diplomaţiei israeliene are astfel şanse mari de a deveni a doua femeie-premier, după Golda Meir.

"Doamna de fier", un politician integru

Mulţi se întreabă însă dacă Tzipi Livni va avea energia celebrei "doamne de fier" care a condus Guvernul israelian din 1969 până în 1974, după ce fusese, asemenea lui Livni, ministru de Externe.

Criticii săi, numeroşi în cadrul partidului Kadima, consideră că nu are destulă experienţă politică şi că aptitudinile sale în domeniul securităţii sunt insuficiente. Tzipi Livni s-a impus însă datorită reputaţiei sale de politician integru, aflată la polul opus de Olmert.

Cultivând această imagine de integritate într-o ţară în care actele de corupţie în care liderii politici deţin "rolul principal" s-au înmulţit în ultimii ani, Livni dă asigurări că doreşte să reclădească "încrederea" israelienilor.

De la Mossad la politică

Actualul şef al diplomaţiei israeliene a lucrat pentru Mossad între anii 1980 şi 1984. "Am servit patru ani în cadrul Mossad. Am urmat stagii de formare şi am fost în străinătate în această funcţie", a recunoscut ea, recent, într-un interviu acordat la postul de radio militar. Întrebată despre eventualele misiuni efectuate în cadrul Mossad, Livni a refuzat să dea detalii.

"Am plecat din Mossad când m-am căsătorit, pentru că nu mai puteam suporta acest gen de viaţă", a spus Livni. Presa israeliană susţine însă că actualul ministru de Externe nu a fost un simplu angajat al Mossadului, ci a primit misiuni grele în Europa, unde îi supraveghea în special pe teroriştii arabi.

De profesie avocat, Tzipi Livni a avut o carieră politică fulminantă de la intrarea în Knesset în 1999. A fost numită ministru al Cooperării regionale în martie 2001, apoi al Agriculturii, Imigraţiei şi Justiţiei, înainte de a deveni şefa diplomaţiei, în 2006.

"Moştenitorul" lui Sharon, pe tuşă

Premierul israelian Ehud Olmert, care va ceda azi conducerea partidului Kadima, încheie un mandat marcat de anchete de corupţie şi eşecuri în domeniul securităţii, într-un moment în care ţara se bucură totuşi de o perioadă de calm excepţional şi de o economie solidă. Succesorul lui Ariel Sharon, aflat în comă din ianuarie 2006, Olmert a fost cel mai tânăr deputat ales în Parlament, în 1973, pe lista Likud (dreapta naţionalistă).

Pacea din Orientul Mijlociu se lasă aşteptată

Un acord israelo-palestinian este aproape imposibil de realizat până la încheierea mandatului preşedintelui George W. Bush, susţin unii analişti de peste Ocean. Alţii afirmă însă că actualul lider de la Casa Albă ar putea să lase viitoarei administraţii un proces de negociere viabil.

De la relansarea negocierilor la Annapolis, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, face presiuni asupra ambelor părţi de a defini graniţele unui viitor stat palestinian până la încheierea mandatului preşedintelui Bush.

Demisia premierului Olmert şi alegerile primare din Kadima reprezintă obstacole în calea negocierilor pentru pace, consideră David Makovsky, expert la Institutul pentru politici în Orientul Mijlociu din Washington. Întrebarea este, în momentul de faţă, dacă ambele părţi vor reuşi să găsească, sub o formă sau alta, un teren comun şi să formuleze idei pentru rezolvarea problemelor nesoluţionate până acum, menţionează Tamara Cofman.

Olmert, la ultima misiune

La final de mandat, premierul Ehud Olmert s-a întâlnit, ieri-seară, la Ierusalim, cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, într-o ultimă încercare de a obţine promisiuni pentru încheierea unui acord de pace până la sfârşitul acestui an.

Deşi palestinienii nu văd posibilă soluţionarea problemelor între celor două părţi într-un termen atât de scur, Olmert este decis să-şi ducă misiunea la bun sfârşit. "Fiecare zi care trece fără să ajungem la un acord cu palestinienii este un moment pe care l-am putea regreta în viitor", a insistat premierul israelian.

Securitatea, avantajul lui Mofaz

Ministrul Transporturilor, Shaul Mofaz şi-a construit o reputaţie de susţinător al unei poziţii dure, dar adversarii săi îl consideră mai degrabă un oportunist. Fost şef al Statului Major şi ministru al Apărării, Mofaz şi-a concentrat campania pe teme de securitate, având ca slogan "Pentru securitatea noastră, votaţi Mofaz".

Susţinătorii săi îi laudă experienţa militară bogată şi îl creditează cu înăbuşirea celei de a doua Intifade. Din punctul lor de vedere, acest om de acţiune, care vorbeşte puţin, este pragmatic, răbdător şi conştient de limitele recurgerii la forţă.

Dosare grele, abordări diferite

În interiorul Kadima, Livni, în vârstă de 50 de ani, este percepută drept o pragmatică. Ea conduce negocierile cu Ahmed Qorei, reprezentantul Autorităţii Palestiniene, în cadrul reluării dialogului iniţiat în administraţia Bush, la Annapolis, la sfârşitul anului trecut.

Tzipi Livni s-a declarat în repetate rânduri în favoarea creării unui stat palestinian, a îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale palestinienilor din Cisiordania ocupată. În acelaşi timp, Livni s-a pronunţat pentru continuarea războiului împotriva terorismului şi izolarea islamiştilor din Hamas, care deţin controlul în Fâşia Gaza. Livni a afirmat recent că, dacă va deveni premier, va negocia cu Hamas, cu condiţia să recunoască Israelul, să renunţe la terorism şi să respecte acordurile din trecut.

În schimb, Shaul Mofaz promite că va relua lichidările punctuale ale membrilor Hamas, va ataca infrastructurile din Gaza, va limita livrările de combustibil şi va tăia sursele de finanţare a terorismului. Aceeaşi diferenţă de ton şi în dosarul nuclear iranian.

Dacă Mofaz susţine opţiunea militară împotriva Iranului, în cazul în care această ţară îşi continuă programul nuclear controversat, Livni pledează pentru înăsprirea sancţiunilor economice, afirmând totuşi că "toate opţiunile sunt pe masă".

Am plecat din Mossad când m-am căsătorit, pentru că nu mai puteam suporta acest gen de viaţă
Tzipi Livni, ministrul de Externe al Israelului

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite