Ispita Rusiei pentru Moldova: gaze şi vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul promite în schimbul unei alianţe de centru-stânga la Chişinău avantaje economice. Şeful Administraţiei Prezidenţiale de la Moscova, Serghei Narîşkin, a prezentat oferta personal, la Chişinău, săptămâna trecută.

Potrivit jurnaliştilor de la „Ekonomiceskoie obozrenie", cel mai important ziar economic de limbă rusă de la Chişinău, oferta ruşilor include reducerea preţului de import a gazului rusesc pentru Moldova, undă verde la exportul de vinuri şi produse agricole din Basarabia spre Rusia.

Mai citeşte şi:

Moscova promite ieftinirea gazelor, dacă democraţii fac alianţă cu comunişti

Totodată, „ofertanţii" de la Kremlin ar mai fi promis deschiderea uşilor Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan pentru aderarea la ea şi a Republicii Moldova.

„Totul este posibil"

La pachet, Kremlinul ar fi sugerat şi disponibilitatea să susţină anumite progrese în soluţionarea problemei transnistrene. „Totul este posibil", s-a rezumat să comenteze pentru „Adevărul" vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, dar şi secretar general al Partidului Democrat. „Cred în posibilitatea negocierii unui preţ mai mic la gaze şi a eliminării piedicilor la exportul de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă", a declarat şi deputatul comunist Igor Dodon. Un alt lider comunist, Mark Tkaciuk, spune că doar în cazul în care democraţii şi comuniştii vor crea o alinaţă şi vor veni la conducere, Republica Moldova va putea beneficia de asemenea preferinţe din partea Moscovei. „Dacă rămâne la putere Alianţa pentru Integrare Europeană, atunci aşa ceva va fi imposibil", crede Tkaciuc.

Pe de altă parte, preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a calificat „oferta rusă" drept o speculaţie jurnalistică. „Narîşkin n-a făcut nicio presiune şi nicio promisiune în acest sens! Acordul cu Gazprom a fost negociat de Zinaida Greceanâi (n.r. - fost premier comunist) şi este valabil şi anul viitor. Nu cred în aşa ceva, a declarat pentru „Adevărul", liderul democrat.

Dacă şi cu ce ispiteşte UE Moldova, rămâne de văzut. Bruxelles-ul spune că nu se va implica în negocierile pentru un nou Guvern de la Chişinău. Aflat zilele acestea în Republica Moldova, preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a subliniat că formarea unei coaliţii postelectorale depinde în totalitate de politica internă a Republicii Moldova.

Se renumără voturile

Curtea Constituţională de la Chişinău a dat câştig de cauză PCRM, care a reclamat neregului la numărarea sufragiilor la alegerile din 28 noiembrie şi a  dispus reanalizarea rezultatelor scrutinului.  Numărătoarea voturilor va avea loc miercurea viitoare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite