Islandezii, cei mai fericiţi europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gradul de satisfacţie a cetăţenilor continentului nu depinde numai de bunăstarea economică, sugerează un studiu Islanda conduce în topul ţărilor europene care oferă cetăţenilor o

Gradul de satisfacţie a cetăţenilor continentului nu depinde numai de bunăstarea economică, sugerează un studiu

Islanda conduce în topul ţărilor europene care oferă cetăţenilor o viaţă "lungă şi fericită", potrivit unui studiu recent. La polul opus se află Estonia, în timp ce România este pe locul 20, din 30 de ţări. Cercetarea arată că românii sunt mai mulţumiţi de viaţa lor decât britanicii.

Clasificarea, realizată de Fundaţia "New Economics" şi de Organizaţia "Friends of the Earth", are la bază Indexul European "Happy Planet", calculat în funcţie de eficienţa folosirii hidrocarburilor, satisfacţia oamenilor şi speranţa de viaţă.

Islanda, care conduce topul, combină o politică socială solidă cu folosirea intensă a energiei regenerabile, iar exemplul ei arată că se poate duce o viaţă fericită şi fără a afecta planeta", a declarat unul dintre autorii sondajului, Nic Marks. Statele scandinave au obţinut scoruri bune în sondaj: Suedia - locul 2, Norvegia - 3, iar Danemarca - 6.

Imediat înainte de codaşa Estonia s-au clasificat Luxemburg, Bulgaria şi Grecia. Unul dintre motivele pentru care estonienii sunt stresaţi constă în îngrijorarea privind poluarea, iar altul este infracţionalitatea ridicată. Cea mai mare speranţă de viaţă din Europa (80,5 ani) o au elveţienii, însă Ţara Cantoanelor s-a clasat numai pe locul al patrulea în privinţa satisfacţiei cetăţenilor.

"Ţările cu economii puternice nu sunt pe primele locuri. Ce sens are să ardem cantităţi mari de combustibil fosil, să cumpărăm şi să consumăm mult dacă fericirea noastră nu creşte", a spus el.

Energia geotermală regenerabilă a Islandei este şi sursă de relaxare. Statul insular are cel mai mare buget pentru sănătate din Europa

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite