Islanda va fi dată în judecată de Marea Britanie şi Olanda în dosarul Icesave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul britanic şi cel olandez vor da  în judecată Islanda, pentru a recupera patru miliarde de dolari pierduţi atunci când sistemul bancar al ţării s-a prăbuşit. Decizia vine în contextul în care islandezii au respins prin referendum un plan de rambursare a banilor.

Islandezii au respins, prin referendum, sâmbătă, acordul privind rambursarea a 3,9 miliarde de euro cerute de Londra şi Haga după falimentul băncii Icesave, în 2008.

Ministrul islandez de finanţe, Steingrimur Sigfusson, este de părere că rezolvarea disputei în instanţă va dura cel puţin un an.

Este foarte important să subliniem că Marea Britanie şi Olanda vor începe să îşi primească banii înapoi, a spus acesta. Oficialul islandez a dat asigurări că banca Icesave va putea plăti circa 90% din cât cer autorităţile britanice şi olandeze.

Partea britanică s-a declarat dezamăgită de votul islandezilor, iar ministrul olandez de finanţe a spus că vremea negocierilor s-a încheiat.

Aproximativ 400.000 de deponenţi britanici şi olandezi au fost despăgubiţi de guvernele lor, care îşi cer banii înapoi.

Islanda a organizat un referendum privind un plan de plată, dar, 59,1% dintre alegători au votat împotrivă, potrivit rezultatelor anunţate după numărarea a peste 90% dintre sufragii.

Premierul islandez Johanna Sigurdardottir a declarat că respingerea planului înseamnă "că a fost aleasă cea mai proastă opţiune" şi că statul este divizat.

Chestiunea este foarte importantă pentru şansele Islandei de a adera la UE. Analiştii consideră că rezolvarea acestui dosar este vitală petru refacerea economică a Islandei, pentru că ar permite ţării să se întoarcă pe pieţele financiare pentru se finanţa.

În octombrie 2008, cele mai importante trei bănci din Islanda s-au prăbuşit în câteva zile, astfel că deponenţii străini au riscat pierderea tuturor banii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite