Islamul va domina la Bruxelles, în 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, o treime din populaţia capitalei belgiene este musulmană, după cum arată un studiu recent Începând din 2001, an de an, Mohamed este de departe prenumele ales cel mai des de

Astăzi, o treime din populaţia capitalei belgiene este musulmană, după cum arată un studiu recent

Începând din 2001, an de an, Mohamed este de departe prenumele ales cel mai des de către părinţi pentru nou-născuţii de sex masculin din capitala Belgiei. Bruxelles, "Capitala Europei", va deveni un oraş musulman în douăzeci de ani! Cel puţin aşa afirmă un studiu publicat recent în cotidianul "La Libre Belgique".

Dat fiind că o treime din populaţia Bruxelles-ului este deja musulmană, arată Olivier Servais, sociolog de la Universitatea Catolică din Louvain, este posibil ca practicanţii islamului să devină majoritari "în douăzeci de ani" datorită ratei ridicate de natalitate a lor. "Trebuie relativizate aceste cifre", spune însă Mahfoud Romdhani, deputat socialist şi vicepreşedinte al parlamentului francofon din Belgia.

"Şi eu provin dintr-o cultură musulmană, dar sunt agnostic", adaugă el. Olivier Servais însuşi este prudent în privinţa predicţiilor pe termen lung, arătând că Bruxelles-ul se confruntă cu fluxuri importante de populaţie, datorită statutului său de capitală a Uniunii Europene.

Jurnalistul flamand Hind Fraihi spune că tinerii musulmani din capitala belgiană resping valorile occidentale, fapt care îi îngrijorează şi pe părinţii lor.

"În Bruxelles, există insuliţe, cum ar fi Molenbeek, unde îţi vine greu să crezi că eşti în Belgia", subliniază Fraihi. De la bazarul Tafoukte până la bijuteria Mohammed, muzica Maghrebului învăluie trecătorii. Pe strada pietonală Prado, care duce spre primăria din cartierul marocan Molenbeek, aproape toate femeile poartă văl şi comercianţii vorbesc limba arabă. "Ne simţim mai bine aici decât în Franţa sau Spania, mărturiseşte Akim, administratorul unui magazin de îmbrăcăminte. Poate pentru că suntem o comunitate mai mare. Este ca la noi în ţară".

"Deocamdată, islamul belgian este liniştit, subliniază Olivier Servais, dar într-o zi vor apărea revendicări clare. Nu exclud exploziile sociale", adaugă el, referindu-se la rata ridicată a şomajului din Bruxelles, care afectează mai ales populaţia musulmană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite