Islamiştii au câştigat alegerile în Maroc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un partid islamist regalist a ieşit pe primul loc la alegerile din Maroc, arată rezultatele preliminarii. PJD a câştigat 80 de locuri din cele 395 ale Parlamentului, a declarat ieri ministrul de Interne, Taib Cherkaoui.

Marocul este al doilea stat unde islamiştii vin la putere în urma protestelor din primăvara arabă, după Tunisia, unde partidul Ennahda a câştigat alegerile luna trecută.   Scrutinul a fost parte a reformelor introduse de regele Mohamed VI, pentru a dezamorsa protestele.

Potrivit noii Constituţii, adoptată în iulie, regele e obligat să numească un premier din cadrul partidului care a câştigat cele mai multe voturi, dar păstrează ultimul cuvânt  în chestiunile din domeniile apărării, securităţii şi religiei. Actualul prim-ministru al Marocului, Abbas Al Fassi, a declarat că partidul său naţionalist, Istiqlal, e gata să intre într-o coaliţie cu PJD.

 Numai 45,4% din electorat a participat la scrutin. Mişcarea reformatoare 20 februarie, responsabilă pentru protestele desfăşurate chiar înainte ca regele să anunţe planurile de reformă, ceruse boicotarea votului. „Participarea slabă trimite un semnal puternic, acela că marocanii nu se lasă păcăliţi de reformele propuse. Nu vom ceda până când cerinţele noastre nu sunt satisfăcute", a declarat Najib Chawki, unul dintre activiştii mişcării, citat de Reuters. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite