Irlandezii au aprobat pactul fiscal al UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Electoratul irlandez a votat "da" în referendumul privind aprobarea pactlui fiscal al UE, arată rezultatele provizorii, neoficiale.

Atât susţinătorii pactului cât şi oponenţii acestuia au recunoscut că tratatul, care are scopul de a impune reguli bugetare în zona euro, a fost aprobat în referendumul de joi. Cifrele provizorii indică faptul că 60% din electorat a votat "da".
Numărătoarea continuă, iar rezultatele oficiale vor fi anunţate vineri seară.

Irlanda este până în prezent singura ţară membră UE care supune unui referendum acest tratat care vizează să consolideze disciplina în cadrul Uniunii ca urmare a crizei datoriilor. Pactul, aprobat de liderii tuturor ţărilor membre, cu excepţia Marii Britanii şi Cehiei, prevede respectarea "regulilor de aur" cu privire la echilibrul finanţelor, sub ameninţarea sancţiunilor.

Premierul irlandez de centru Enda Kenny a făcut campanie pentru aprobarea referendumului, care va fi, potrivit lui, sinonim cu "stabilitatea".

În schimb, Gerry Adams, liderul Sinn Fein, partid naţionalist de stânga, a apreciat că pactul ar semnifica şi mai multă austeritate. "Ştim că austeritatea nu funcţionează şi acest lucru îl spun tot mai multe persoane în Europa", a reiterat el cu o zi înaintea scrutinului.

Irlanda se află într-o situaţie deosebită în UE, deoarece beneficiază de la sfârşitul lui 2010 de un plan de salvare de 85 de miliarde de euro acordaţi de UE şi Fondul Monetar Internaţional în schimbul unor angajamente în domeniul bugetar.

O eventuală respingere a pactului european nu ar fi avut impact imediat asupra acestui plan de salvare, dar ar fi privat Irlanda de accesul la Mecanismul european de stabilitate destinat să susţină ţările din zona euro aflate în dificultate, care va intra în vigoare în iulie.

Respingerea prin referendum a pactului nu ar fi blocat aplicarea acestuia, deoarece el intră în vigoare după ratificarea în doar 12 state.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite