Irlanda primeşte garanţii în plus din partea Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În baza unui plan de urgenţă menit să salveze Tratatul de la Lisabona, Irlanda va primi garanţii suplimentare privind suveranitatea sa, în domeniul politicii militare, familiale şi al

În baza unui plan de urgenţă menit să salveze Tratatul de la Lisabona, Irlanda va primi garanţii suplimentare privind suveranitatea sa, în domeniul politicii militare, familiale şi al impozitelor, au declarat mai mulţi oficiali UE, citaţi de "Financial Times".

Planul implică adoptarea unor "protocoale explicative" în care să se precizeze că Tratatul de la Lisabona nu afectează capacitatea Irlandei de a-şi stabili propriile impozite, de a-şi menţine neutralitatea şi de a-şi controla politica avorturilor.

Deşi tratatul nu îngrădeşte în vreun fel puterea de decizie a Irlandei în aceste trei domenii sensibile, euroscepticii le-au folosit drept "cal de bătaie" în perioada premergătoare referendumului, pentru a-i determina pe irlandezi să respingă documentul.

Locul de la "masa CE"

Irlanda urmează să primească, de asemenea, asigurarea că nu îşi va pierde niciodată "scaunul" la "masa Comisiei Europene", una dintre prevederile Tratatului de la Lisabona referindu-se la reducerea numărului de comisari din executivul european.

"Cel mai important este că încercăm să găsim o soluţie comună cu Irlanda, nu s-o învinovăţim sau s-o stânjenim", a declarat Jean-Claude Juncker, premierul luxemburghez, cel mai longeviv lider european.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite