Iranul semnează un acord privind schimbul de combustibil nuclear cu Turcia şi Brazilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a semnat un acord privind schimbul a 1.200 de kilograme de uraniu slab îmbogăţit pentru a obţine combustibil nuclear din Turcia pentru reactorul său de cercetare nucleară din Teheran, anunţă publicaţia britanică The Telegraph. 

Acordul a fost semnat în capitala iraniană între miniştri de externe iranian, turc şi brazilian, ca rezultat al unei serii de întâlniri între preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, şeful statului brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, notează The Telegraph.

În cadrul acordului, Turcia va fi locaţia de stocare a uraniului slab îmbogăţit provenit din Iran, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe iranian, Ramin Mehmanparast.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va fi informată în legătură cu acest acord săptămâna viitoare. Cantitatea pentru schimb este de 1.200 de kilograme de uraniu iranian îmbogăţit la 3,5 %, a precizat acesta.

Ahmet Davutoglu, şeful diplomaţiei din Turcia, şi omologul său iranian, precum şi cel brazilian, Manoushehr Mottaki şi Celso Amorim, au convenit asupra unei formule comune pentru schimbul de uraniu, la Teheran.

Primul ministru turc a ajuns duminică la Teheran pentru a participa la discuţiile privind dosarul nuclear iranian, împreună cu preşedinţii iranian şi brazilian.

În urma primelor discuţii la Teheran, preşedintele Braziliei s-a declarat optimist în legătură cu criza nucleară iraniană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite