Iranul propune o perioadă de tranziţie în Siria, sub supervizarea lui Bashar al-Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul i-a propus mediatorului internaţional Lakhdar Brahimi o „perioadă de tranziţie" în Siria sub supervizarea preşedintelui Bashar al-Assad, a declarat luni un oficial iranian de rang înalt, citat de televiziunea de limbă arabă Al-Alam, relatează AFP.

„Propunem oprirea violenţei, încetare a focului, sistarea trimiterii de arme şi a susţinerii grupurilor teroriste, precum şi organizarea unui dialog naţional între opoziţie şi guvern", a declarat ministrul adjunct al Afacerilor Externe, Hossein Amir-Abdollahian.

Teheranul propune o „perioadă de tranziţie care să conducă la organizarea de alegeri prezidenţiale şi legislative şi toate acestea sub supervizarea preşedintelui Assad", a continuat el. El a adăugat că Siria şi-a dat acordul pentru această propunere.

Ministrul iranian de Externe Ali Akbar Salehi i-a înmânat, duminică, lui Brahimi, care se afla în vizită la Teheran, această propunere informală care să pună capăt conflictului sirian.

Duminică seara, Brahimi a avut o întrevedere cu preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad în cursul căreia liderul iranian a reiterat propunerea Guvernului iranian de a ajuta la rezolvarea crizei.

Iranul „este pregătit să coopereze şi să furnizeze ajutor pentru ca poporul sirian să poată regăsi calmul şi securitatea", a declarat preşedintele iranian, potrivit site-ului preşedinţiei. Violenţele din Siria s-au soldat cu cel puţin 33.000 de morţi de la începutul lui martie 2011, când a început revolta împotriva regimului, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite