Iranul îşi mută centrifugele de îmbogăţire a uraniului într-un loc sigur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teheranul transferă o parte a centrifugelor de îmbogăţire a uraniului de la combinatul din Natanz în buncărul subteran din Fordow, care este foarte bine apărat de loviturile aeriene.


Liderul Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică Fereydoun Abbasi-Davani suţine, citat de postul de radio Vocea Rusiei, că „această activitate este în toi". La Fordow uraniul va fi îmbogăţit până la puritatea de 20% şi va satisface necesităţile ţării de izotopi medicinali, necesari pentru lupta împotriva cancerului, reducând în felul acesta dependenţa de import, spun autorităţile iraniene.

Unii reprezentaţii ai Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică au apreciat mutarea centrifugelor ca o provocare şi o nouă dovadă a faptului că Teheranul ignoră cererile ONU de a închide programul său nuclear.

Vladimir Avercev, membru al Consiliului pentru politică externă şi apărare al Rusiei a declarat că „faptul că Iranul mută aceste centrifuge într-un loc deosebit de apărat, confirmă îndoielile exprimate de multe ori de mediatorii internaţionali în privinţa planurilor adevărate ale Iranului de a spori potenţialul său nuclear". „ Dacă într-adevăr Teheranul a avut în vedere folosirea uraniului îmbogăţit până la 20% în scopuri medicinale, se pune întrebarea de ce construirea noului buncăr nu a avut un caracter deschis", a subliniat Avercev.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite