Iranul sperie Occidentul cu bomba "Mesager"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ameninţat cu noi sancţiuni, regimul de la Teheran şi-a întărit arsenalul militar cu un explozibil inteligent Ministerul iranian al Apărării a anunţat că Teheranul a dezvoltat o armă

Ameninţat cu noi sancţiuni, regimul de la Teheran şi-a întărit arsenalul militar cu un explozibil inteligent

Ministerul iranian al Apărării a anunţat că Teheranul a dezvoltat o armă inteligentă, care poate fi direcţionată de la distanţă şi cântăreşte 900 de kilograme. Regimul iranian îşi modernizează armele cu o lună înainte ca ONU să discute despre aplicarea unor noi sancţiuni pentru programul nuclear.

Bomba de mare precizie numită Qased (Mesagerul) a fost construită de specialişti din minister şi este acum operaţională, a anunţat Ministerul Apărării de la Teheran, adăugând că proiectilul poate fi lansat din avioane F-4 şi F-5.

Iranul foloseşte încă avioane F-5 furnizate de Statele Unite guvernului fostului şah Mohammad Reza Pehlavi, aliat american care a fost îndepărtat de la putere în urma revoluţiei din 1979. Ministrul iranian al apărării, Mostafa Mohammad Najjar, anunţase anul trecut că Iranul a conceput bomba Qased, dar nu a testat-o încă. El a spus că doar un număr limitat de ţări dispun de tehnologia "armelor inteligente şi ghidate". Iranul se laudă adesea că şi-a produs sau modernizat noi arme, dar foarte rar furnizează suficiente detalii, pentru ca analiştii să le poată determina capacităţile.

Deşi mare parte din armele deţinute de Iran sunt învechite, analiştii spun că Iranul a devenit priceput la modernizarea lor. Puterea conservatoare de la Teheran a anunţat întărirea arsenalului militar în timp ce o delegaţie a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) stabilea cu responsabilii iranieni un calendar care să răspundă întrebărilor în suspans privitoare la programul nuclear iranian. Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite va lua din nou în discuţie programul de îmbogăţire a uraniului, iar SUA fac presiuni pentru aplicarea de noi sancţiuni.

Tranzacţii prin societăţi-fantomă

După ce SUA şi-au anunţat intenţia de a include armata ideologică a regimului de la Teheran pe lista organizaţiilor teroriste, un opozant iranian în exil a dezvăluit că Gardienii Revoluţiei folosesc societăţi-fantomă pentru a încălca sancţiunile internaţionale şi pentru a importa materiale interzise. Acesta a furnizat o listă detaliată a persoanelor şi companiilor iraniene care servesc ca acoperire pentru activităţile secrete ale Gardienilor Revoluţiei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite