Iranul face schimbări la vârful armatei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul controverselor cu Occidentul în privinţa programului nuclear, regimul de la Teheran face schimbări în conducerea Gardienilor Revoluţiei. Generalul Yahia Rahim Safavi a fost

Pe fondul controverselor cu Occidentul în privinţa programului nuclear, regimul de la Teheran face schimbări în conducerea Gardienilor Revoluţiei. Generalul Yahia Rahim Safavi a fost înlocuit din funcţia de comandant al armatei ideologice din Iran, pentru a deveni consilier militar special al ghidului suprem Ali Khamenei.

Generalul Safavi a fost înlocuit de generalul Mohammad Ali Jaafari la conducerea acestui corp militar de elită însărcinat cu apărarea regimului de la Teheran, creat prin decret de fondatorul republicii islamice în 1979.

Organizaţia este extrem de importantă în cadrul regimului de la Teheran şi în ultimii ani s-a implicat din ce în ce mai mult în economie.

Efectivele sale sunt considerate secret de stat, dar se crede că are peste 100.000 de membri, mai bine echipaţi şi antrenaţi decât armata iraniană propriu-zisă. Corpul de elită a fost creat prin decret de imamul Khomeiny, fondatorul republicii islamice, şi se află la ordinele directe ale ghidului suprem Ali Khamenei. Gardienii Revoluţiei sunt consideraţi principalii responsabili pentru programul nuclear şi balistic al Iranului.

La o zi după această schimbare, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a anunţat că Iranul are până acum peste 3.000 de instalaţii de îmbogăţire a uraniului, un obiectiv intermediar pe care şi-l propusese pentru programul nuclear. Ahmadinejad a subliniat că Iranul îşi va continua activităţile din sectorul nuclear, în ciuda rezoluţiilor ONU.

Presa de la Washington afirmă, la rândul său, că intenţiile regimului de la Teheran provoacă din ce în ce mai multă nervozitate la Washington. Un expert american în securitate naţională a dezvăluit că Pentagonul a pregătit planuri pentru atacuri aeriene masive vizând 1.200 de ţinte în Iran, pentru a distruge capacităţile militare ale acestei ţări în trei zile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite