Iranul schimbă tonul cu Statele Unite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În plină dispută nucleară, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad dă semne că ar vrea un dialog direct cu Washingtonul Cu patru zile înainte de o întâlnire crucială privind dosarul

În plină dispută nucleară, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad dă semne că ar vrea un dialog direct cu Washingtonul

Cu patru zile înainte de o întâlnire crucială privind dosarul nuclear iranian, liderul ultraconservator de la Teheran adoptă un ton reţinut faţă de SUA.

Pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări şi al informaţiilor privind un eventual atac militar asupra instalaţiilor nucleare iraniene, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad pare dispus să înceapă negocieri directe cu Statele Unite într-un viitor apropiat.

Liderul iranian a insistat însă că, pentru a începe dialogul, cele două părţi trebuie să discute pe picior de egalitate.

"Eventualele discuţii nu vor fi la nivel guvernamental, ci la alte niveluri. Dacă SUA doresc discuţii cu Iranul, acestea trebuie să aibă loc în condiţii corecte'', a subliniat Ahmadinejad. El a mai afirmat că în următoarele luni se vor produce anumite schimbări, subliniind că nicio putere din lume nu va putea ignora Iranul.

"Oricare ar fi partidul care va câştiga alegerile prezidenţiale din SUA, va trebui să ţină cont de acest lucru", a spus liderul iranian.

Discuţii fără condiţii

Declaraţiile preşedintelui Ahmadinejad vin în contextul în care Said Jalili, negociatorul iranian în dosarul nuclear al Teheranului, urmează să discute, sâmbătă, la Geneva, cu reprezentantul UE pentru politica externă, Javier Solana.

Liderul de la Teheran a precizat că la reuniune vor fi abordate cadrul şi calendarul pentru începerea negocierilor oficiale. El a repetat că ţara sa respinge orice condiţie prealabilă în negocierile privind dosarul nuclear. Luna trecută, cele şase puteri implicate în dosarul nuclear iranian - SUA, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania - au prezentat Teheranului un pachet de propuneri.

Ele au ca scop lansarea negocierilor pe teme de la energie nucleară la politică, trecând prin economie şi un parteneriat energetic, în schimbul garanţiilor din partea Iranului privind suspendarea îmbogăţirii uraniului.

Relaţii tensionate de zeci de ani

SUA au rupt relaţiile diplomatice cu Iranul după Revoluţia Islamică din 1979, când studenţi militanţi au luat cu asalt ambasada americană la Teheran şi au dat publicităţii o serie de documente privind activităţile serviciilor secrete în regiune.

Interesele Washingtonului la Teheran sunt reprezentate prin ambasada Elveţiei, în timp ce Iranul are un departament similar în reprezentanţa diplomatică a Pakistanului în SUA. Anul trecut, diplomaţi ai celor două ţări au avut la Bagdad discuţii legate de Irak. SUA condiţionează orice dialog politic asupra relaţiilor bilaterale de suspendarea îmbogăţirii uraniului de către Iran.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite