Iranul, părăsit şi de China

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a devenit şi mai izolat pe plan global, după ce China, aliatul său tradiţional, a avertizat Teheranul să nu-şi continue programul nuclear.

După o vizită în Golf, unde a întâlnit liderii statelor cele mai ameninţate de politica externă a Iranului, premierul chinez, Wen Jiabao, a făcut cea mai clară declaraţie a Beijingului împotriva Teheranului de până acum . "China se opune îndârjit dezvoltării şi posedării de arme nucleare de către Iran", a spus el.

China pare a fi trimis astfel un mesaj Iranului că nu se poate baza pe susţinerea nelimitată a Beijingului, prin reducerea importului său de petrol într-un moment când SUA şi Europa promovează un embargou asupra acestei ţări.

China şi-a redus importurile de petrol din Iran în ianuarie, de la o medie zilnică de circa 550.000 de barili la circa 285.000 de barili pe zi, potrivit "Washington Post". Experţi chinezi în politică externă au spus că aceste declaraţii demonstrează că Beijingul nu vrea ca poziţia sa pe pan internaţional să depindă de Iran.

Vizita lui Wen în trei dintre cele mai mari ţări producătoare de petrol a fost descrisă de unii comentatori ca o încercare de a căuta surse alternative de energie, deşi el a negat, oficial, că aceasta este cauza. "Unii spun că vizita mea are scopul de a asigura petrol, ceea ce indică o vedere îngustă. Am venit aici din prietenie", a spus premierul chinez.

Statut de paria

"Iranul trebuie să înţeleagă că dacă va fi vorba de o alegere, China nu se va îndepărta de tot restul lumii doar pentru a păstra relaţiile cu o singură ţară", a declarat Yu Guoqing, expert în Orientul Mijlociu la Academia Chineză de Ştiinţe Sociale.

Presiuni sunt exercitate asupra Iranului şi din cauză că acesta susţine represiunea protestelor din Siria de către guvernul lui Bashar al Assad, iar Teheranul începe să fie văzut ca un paria pe plan global.

Potrivit oficialilor francezi citaţi de "Le Figaro", Iranul antrenează 50 de membri ai Gărzii Republicane din Siria în ceea ce priveşte tehnicile de anti-rebeliune . Alain Juppe, ministrul francez de Externe, a declarat că miniştrii de Externe ai UE vor semna luni un embargo asupra importurilor de petrol din Iran şi un acord de îngheţare a activelor Băncii Centrale Iraniene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite