Iranul a aprovizionat reactorul de cercetare din Teheran cu combustibil nuclear produs local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul a anunţat marţi că şi-a aprovizionat reactorul nuclear de la Teheran cu combustibil nuclear produs local şi îmbogăţit la 20 la sută, subliniind progresul tehnic realizat în domeniul nuclear înainte de negocierile cruciale pe această temă la Bagdad cu grupul 5+1, relatează AFP.

Două plăci de combustibil nuclear au fost furnizate reactorului de cercetare iar "una dintre ele a fost introdusă în centrul" reactorului, a transmis Organizaţia iraniană pentru energie atomică (OIEA) într-un comunicat difuzat de presa oficială.

Această aprovizionare a fost posibilă datorită "celei mai recente tentative a experţilor noştri care a avut succes", adaugă organizaţia.

Acest anunţ intervine în timp ce negociatorii iranieni se pregătesc să apere programul nuclear iranian miercuri la Bagdad în faţa reprezentanţilor grupului 5+1: cele cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU (Statele Unite, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie) plus Germania, informează Mediafax.

În cadrul acestei întâlniri, a doua etapă de negocieri care s-au reluat la Istanbul în aprilie după 15 luni de blocaj, marile puteri trebuie să încerce să convingă Iranul să-şi suspende programul de îmbogăţire a uraniului la 20 la sută şi să se supună unor vizite mai amănunţite ale AIEA.

Preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a prezentat în februarie primul combustibil nuclear produs local care a fost încărcat în reactorul de cercetare de la Teheran ce produce izotopi pentru tratamentul cancerului.

Iranul afirmă că programul său nuclear are doar scop civil, în timp ce puterile occidentale îl suspectează de dezvoltarea în secret a unui program nuclear militar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite