Iranul, o ameninţare la adresa României?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îngrijorarea comunităţii internaţionale vizavi de capacităţile militare iraniene serveşte iniţiativei scutului american antirachetă Iranul deţine rachete balistice capabile să

Îngrijorarea comunităţii internaţionale vizavi de capacităţile militare iraniene serveşte iniţiativei scutului american antirachetă

Iranul deţine rachete balistice capabile să atingă ţinte din estul şi din sudul Europei, inclusiv România, avertizează Departamentul american al Apărării.

Generalul Henry "Trey" Obering, directorul Agenţiei de apărare antirachetă (MDA) din SUA, este de părere că Iranul se află în posesia unei rachete cu o rază de acţiune de două mii de kilometri. El nu a precizat însă dacă arma a fost supusă testelor.

Iranul a anunţat săptămâna trecută că a testat mai multe arme, inclusiv o "nouă" rachetă Shahab-3 - care are o rază medie de acţiune ce ar putea fi folosită pentru atacarea Israelului. Versiunile mai vechi au o rază de acţiune de o mie trei sute de kilometri.

Noul model ar fi capabil să lovească ţinte precum Grecia, Serbia, România şi Belarus. Mai mult, Pentagonul susţine că Teheranul dezvoltă şi o rachetă pe bază de combustibil solid, numită Ashura.

Experţii independenţi, în continuare sceptici

Oficialii americani şi experţii independenţi consideră că testele de săptămâna trecută nu au implicat tehnologie nouă şi nici măcar rachetele de ultimă generaţie despre care se crede că există în arsenalul iranian.

Obering nu a pus sub semnul întrebării aceste afirmaţii, însă prezentarea pe care a făcut-o rachetei iraniene este cea mai completă descriere făcută de un oficial american până acum. El a amintit că Iranul a pretins şi în noiembrie că deţine o astfel de rachetă. "Cred, în baza a ceea ce am văzut, că au capacitatea să facă acest lucru şi să avanseze", a spus Obering.

"Combustibil" pentru scutul antirachetă

Administraţia Bush a folosit până acum îngrijorările legate de rachetele iraniene pentru a accelera aplicarea planului legat de scutul antirachetă, ce prevede amplasarea de elemente în Polonia şi Cehia.

Cu toate acestea, agenţia de informaţii militare a Pentagonului a fost destul de vagă în raportul prezentat la 27 februarie în faţa unei comisii a Senatului. "Iranul continuă să dezvolte şi să obţină rachete balistice care ar putea lovi Israelul şi Europa Centrală, printre care, după cum spun iranienii, o variantă cu rază extinsă de acţiune a Shahab-3 şi o nouă rachetă balistică", a declarat directorul agenţiei, Michael Maples.

Kogălniceanu, la dispoziţia SUA

Folosită de armata SUA ca bază de tranzit, baza militară Kogălnicea nu ar putea servi şi pentru lansarea unor lovituri aeriene contra Iranului. Proximitatea faţă de eventualele ţinte nu constituie principalul motiv, pentru că avioanele americane au posibilitatea realimentării în zbor, putând fi lansate, teoretic, din orice colţ al lumii.

Principala facilitate pe care o au forţele americane în România este legată de modul în care a fost negociat tratatul, care le permite staţionarea pe teritoriul românesc. Conform prevederilor acestui document, americanii pot lansa un atac împotriva oricărui stat, de la Kogălniceanu, fără a fi măcar obligaţi să informeze autorităţile române. (Adrian Horincar)

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite