Iranul este "o ameninţare pentru Orientul Mijlociu"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia aparţine secretarului de stat american, Condoleezza Rice, care a început ieri o vizită în regiune Secretarul de stat, Condoleezza Rice, şi ministrul american al apărării,

Declaraţia aparţine secretarului de stat american, Condoleezza Rice, care a început ieri o vizită în regiune

Secretarul de stat, Condoleezza Rice, şi ministrul american al apărării, Robert Gates, şi-au început ieri turneul diplomatic în Orientul Mijlociu, cu vizitarea Egiptului şi a Arabiei Saudite, urmând ca astăzi să continue cu Israelul şi Cisiordania. Washingtonul încearcă să mobilizeze ţările arabe pe care SUA le consideră moderate împotriva Iranului, Siriei şi Mişcării Hezbollah, dar şi în sprijinul guvernului irakian.

"Iran reprezintă cea mai mare ameninţare pentru interesele SUA în Orientul Mijlociu şi pentru ceea ce este de dorit să devină Orientul Mijlociu", a declarat, ieri, Condoleezza Rice, în cursul unei escale în Irlanda. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian a acuzat SUA că afectează bunele relaţii dintre ţările arabe. SUA sunt deranjate de programul nuclear al Iranului şi acuză intervenţia acestuia în activitatea grupurilor şiite de militanţi.

Turneul diplomatic american vine pe fondul unui recent anunţ al Washingtonului privind intenţia de a furniza mari cantităţi de armament unor ţări din zonă. Vânzarea de bombe ghidate prin satelit către Arabia Saudită, despre care se crede că este parte a acordului, ar fi primul astfel de contract încheiat vreodată cu un stat arab. Înţelegerea trebuie aprobată de congresul american. Potrivit corespondenţilor de presă, este de aşteptat ca Washingtonul să ceară regelui saudit Abdullah să intensifice sprijinul acordat Irakului, dar Condoleezza Rice a negat faptul că oferta de armament ar fi "un târg".

SUA, nemulţumite de sprijinul arab pentru Irak

Rice a afirmat ieri, după o întâlnire cu preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, şi cu alţi miniştri arabi în staţiunea Sharm el-Sheik, că partea arabă nu şi-a luat niciun angajament nou pentru sprijinirea Irakului. "Angajamentul de a sprijini Irakul să ajungă la un punct de stabilitate a existat dintotdeauna şi este ceea ce am încercat să facem în ultimii patru ani.

Facem apel însă şi la noninterferenţa oricărei puteri străine în Irak", a spus ministrul egiptean de externe, Ahmed Aboul Gheit. "Diplomaţii americani au dificila misiune de a convinge naţiunile arabe sceptice, majoritar sunnite, că au mai mult de pierdut dacă Irakul ajunge în război civil decât au de câştigat dacă aleg să amâne sprijinul financiar şi diplomatic până când SUA se retrag sau până când mandatul lui George W. Bush se încheie", scrie revista americană "Forbes".

Beneficiarii acordului privind furnizarea de arme

Israel - 30 miliarde dolari
Egipt - 13 miliarde dolari
Arabia Saudită, Qatar, Bahrain, Oman şi Emiratele Arabe Unite - 20 miliarde dolari

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite