Iran –Irak, o alianţă periculoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ahmadinejad e pe cale să-şi atingă ţelul şi să devină un actor politic major în regiune. Premierul irakian Nouri al-Maliki a bătut palma, în Iran, cu Moqtada al-Sadr, liderul şiiţilor radicali, stârnind îngrijorare la Washington.

Prezenţa premierului Nouri al-Maliki la Teheran, la începutul acestei săptămâni, a pus pe jar Statele Unite. Americanii se tem că influenţa Iranului şi, mai ales, a şiiţilor din această ţară câştigă teren în Irak.

Şiiţii iranieni au jucat un rol în politica irakiană încă din 2003, când a fost îndepărtat de la putere Saddam Hussein. Iar luna aceasta liderii de la Teheran au reuşit să pună la cale o alianţă între premierul Maliki şi Moqtada al-Sadr, clericul radical şiit refugiat în Iran.

Această alianţă l-ar putea plasa pe Maliki într-o poziţie avantajoasă pentru a forma noul guvern de la Bagdad, după şapte luni de negocieri sterile între diferitele facţiuni politice, religioase şi etnice din Irak.

Statele Unite au sprijinit până acum candidatura lui Maliki la şefia unui nou guvern, dar apropierea acestuia de Moqtada al-Sadr, a cărui aversiune faţă de prezenţa americană în Irak e binecunoscută, a sunat alarma la Departamentul de Stat.

Statele Unite încearcă din răsputeri să aducă la putere, la Bagdad, o coaliţie reprezentativă pentru tot complexul etnic şi religios irakian. Şi chiar dacă aparent şi SUA, şi Iranul sprijină acelaşi candidat la fotoliul de premier, cele două ţări au viziuni diferite asupra viitorului act de guvernare din Irak.

În vreme ce Teheranul favorizează un guvern dominat de şiiţii religioşi, în care suniţii să fie reprezentaţi doar simbolic, SUA doresc o împărţire a puterii între Maliki şi principalul său rival, şiitul secularist Ayad Allawi, liderul blocului Iraqiya. Această ultimă variantă pare însă din ce în ce mai îndepărtată.

Interese ascunse

„Dacă guvernul va fi format pe criterii sectare, irakienii şi-ar putea pierde orice urmă de încredere în democraţie şi în puterea votului liber exprimat", a spus Allawi, sugerând astfel că electoratul ar putea reacţiona violent dacă viitorul guvern va fi dominat de şiiţi religioşi.

Blocul politic Iraqiya, condus de Allawi şi sprijinit de irakienii suniţi şi de şiiţii secularişti, a câştigat la ultimele alegeri cele mai multe locuri în Parlamentul de la Bagdad. Allawi nu a reuşit însă să formeze noul guvern.

Liderul blocului Iraqiya se teme şi de scopurile ascunse ale Iranului. Potrivit lui Allawi, care nu a uitat războiul iraniano-irakian din anii 1980, Teheranul urmăreşte destabilizarea ţării sale. Teheranul îl "răsplăteşte" cu aceeaşi neîncredere din cauza apropierii sale de americani şi a laicismului afişat de către liderul moderat. 

Turneul lui Maliki

Între timp, premierul Maliki a început un turneu regional în căutare de sprijin care să-i asigure un nou mandate. Etapa-cheie, cea care a trezit iritarea Washingtonului şi temeri în regiune, a fost cea de la Teheran. Înainte de Iran, Maliki a vizitat Siria şi Iordania, iar în viitorul apropiat este aşteptat în Egipt şi Turcia.

"Dacă guvernul va fi format pe criterii sectare, irakienii şi-ar putea pierde orice urmă de încredere în democraţie."
Ayad Allawi
liderul Blocului Iraqiya

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite