"Iran e prea puternic pentru a fi atacat", a declarat preşedintele iranian

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iran este atât de puternic, încât nicio ţară nu ar îndrăzni să îl atace, a declarat, duminică, preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, în cadrul unei parade anuale a armatei.

"Armata Iranului este atât de puternică, încât niciun duşman nu poate comite greşeala de a invada teritoriul ţării noastre. Bineînţeles, Iran este prietenul şi fratele naţiunilor independente şi îşi doreşte pacea, progresul şi securitatea tuturor ţărilor", a declarat liderul iranian, citat de CNN.

În cadrul evenimentului, mai multe modele de rachete cu rază medie şi lungă au fost expuse.

De asemenea, Ahmadinejad a criticat puterile occidentale după ce nu a primit invitaţie de participare la summitul nuclear de la Washington de săptămâna trecută. El a acuzat ţările din Vest de "politici ipocrite şi periculoase". "Consiliul de Securitate s-a transformat într-un instrument de implementare a politicilor câtorva naţiuni agresive. Acest grup ar trebui să funcţioneze într-o modalitate care să le permită tuturor ţărilor şi guvernelor  independente să-şi spună cuvântul", a adăugat Ahmadinejad.

Preşedintele a mai precizat că, la începutul acestei săptămâni, i-a trimis o scrisoare preşedintelui american Barack Obama, în care i-a explicat că Iran este singura lui şansă la succes. "Statele Unite şi aliaţii săi ar trebui să abandoneze politicile menite să domine ţările bogate în petrol din Orientul Mijlociu", a mai spus Ahmadinejad, care a adăugat că Iran este pregătit să facă orice pentru a contracara armele nucleare.

"Una dintre cele mai mari trădări din partea celor care deţin monopolul asupra armelor nucleare este de a pune semn de egalitate între putere nucleară şi energie nucleară. Modalitatea de a produce arme este total diferită de energia nucleară, iar ei ştiu asta foarte bine", a explicat liderul iranian.

Preşedintele american Barack Obama a făcut presiuni asupra Consiliului de Securitate al ONU pentru aplicarea de sancţiuni dure la adresa Iranului pentru obiectivele nucleare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite