Iran: a început războiul cibernetic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile de la Teheran au recunoscut că un virus informatic extrem de sofisticat, Stuxnet, a infectat peste 30.000 de calculatoare. Este vizat şi domeniul nuclear. Au fost afectate şi computerele centralei nucleare de la Bouchehr, construită cu ajutorul ruşilor. Virusul ar putea paraliza hidrocentrale şi oleoducte.

„Este un război electronic lansat de Occident la adresa noastră", susţine un specialist în tehnologiile de informaţii de la Ministerul Industriilor, Mahmoud Liayi. Potrivit expertului, „doar un guvern străin se află la originea acestui atac cu un virus atât de complex". Într-adevăr, BBC citează diverşi observatori care afirmă că un astfel de „vierme", detectat în Iran încă din iunie, a putut fi creat doar de un stat ostil Teheranului şi că, dacă se va răspândi, poate avea efecte dezastruoase asupra infrastructurii acestei ţări.

Compania Kaspersky Lab, producătoare de sisteme de securitate IT, este de părere că Stuxnet reprezintă prototipul unei arme cibernetice, care va conduce la crearea de noi instrumente de atac foarte periculoase. Stuxnet nu seamănă cu niciun alt virus. Alcătuit ­dintr-un cod sofisticat şi deci greu de eradicat, el nu încearcă să răspândească spamuri „otrăvite", nici să fure numere de carduri bancare, dar este capabil să rescrie software-ul unui computer în aşa fel încât acesta să îndeplinească alte comenzi.

„Viermele" atacă în special un program al grupului Siemens, folosit în controlul oleoductelor, platformelor petroliere, centralelor electrice, hidrocentralelor şi al altor instalaţii industriale. În anii'70, compania Siemens a participat la construirea, într-o primă fază, a centralei nucleare de la Bouchehr, terminată ulterior cu ajutorul Rusiei.

La scurt timp după detectarea lui Stuxnet, cei de la Siemens i-au propus Iranului un antivirus. Teheranul s-a temut însă de o nouă „otrăvire", astfel că-şi dezvoltă propriile sisteme pentru combaterea sofisticatului „vierme".

Unii specialişti susţin că la originea noii arme cibernetice şi la perfecţionarea acesteia s-ar putea afla ţări care vor să afecteze, ba chiar să distrugă infrastructura unui alt stat. Ceea ce, evident, îi dă apă la moară Iranului, care susţine că este ţinta unui masiv atac informatic.

Complexitatea virusului dovedeşte că realizatorii sunt specialişti care au acţionat având o ţintă precisă, şi că nu este vorba de atacul unor hackeri izolaţi, mai spun experţii de la Kaspersky Lab.

„Acest tip de atac nu poate fi realizat decât cu sprijinul şi cu finanţarea oferită de oficialităţile unui stat", spune Eugene Kaspersky, directorul companiei. La rândul său, cercetătorul german ­Ralph ­Langner bănuieşte că ţinta virusului este, într-adevăr, centrala nucleară Bushehr (virusul s-a răspândit în toate ­PC-urile ce aparţin personalului acesteia).

Atacul continuă

Hamid Alipour, director adjunct al Societăţii de Stat pentru Tehnologii Informatice, a declarat ieri după-amiază, pentru agenţia IRNA, că virusul Stuxnet îşi continuă atacurile şi că, mai mult, au apărut trei noi versiuni ale acestuia de când au început operaţiunile de curăţare. „Calculatoarele pot fi afectate chiar dacă nu sunt conectate la internet", precizează Alipour.

Unii observatori văd mâna Israelului sau a SUA în acest atac informatic. Occidentul se teme că Iranul se va folosi de programul său nuclear civil (şi implicit de centrala de la Bouchehr) pentru a obţine arma nucleară.

Virusul, şi-n alte ţări

Stuxnet a fost depistat, dar în mai mică măsură, şi în India, Indonezia şi Pakistan. Acest aspect va fi luat în discuţie mâine, la o conferinţă internaţională despre siguranţa informatică ce se va desfăşura la Vancouver (Canada).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite