Iran: „Moarte Marii Britanii!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste o sută de studenţi musulmani au luat cu asalt două sedii ale  ambasadei britanice de la Teheran, vandalizând clădirile.

Un grup de circa 100 de protestatari musulmani, pe care televiziunea iraniană i-a numit „studenţi", a pătruns cu forţa, ieri, în sediul ambasadei britanice din centrul capitalei iraniene, Teheran. Ei au dat foc steagului britanic de la intrarea în clădire, iar apoi l-au înlocuit cu unul iranian. Ulterior au fost văzuţi aruncând documente de la ferestrele clădirii şi agitând un portret al reginei Elisabeta a II-a. Aceste imagini au fost transmise în direct de televiziunea iraniană. Aceleaşi imagini au arătat cum tinerii rămaşi afară aruncau cu pietre în ferestrele ambasadei, care s-au spart. O maşină a fost incendiată în curtea ambasadei. Potrivit AFP, forţele de ordine iraniene nu au intervenit imediat. Până la urmă clădirea a fost evacuată de poliţişti, anunţă BBC.

Un al doilea complex diplomatic al ambasadei britanice, situat în nordul oraşului, la câţiva kilometri de sediul atacat iniţial, a fost şi el vandalizat la scurt timp, de o mulţime de circa 200 de tineri, potrivit AFP. Cea de-a doua clădire găzduieşte locuinţele diplomaţilor britanici, precum şi şcolile franceză, germană şi britanică. Agenţia iraniană Mehr a precizat că personalul ambasadei a fugit printr-o uşă din spatele clădirii. O altă agenţie iraniană, Irna, a transmis că studenţii au luat documente confidenţiale şi de spionaj din reprezentanţa diplomatică britanică. Potrivit AP, protestatarii au strigat „Moarte Marii Britanii!" şi au cerut plecarea imediată a ambasadorului.

Aceste incidente s-au produs în timpul unei demonstraţii antioccidentale la care au luat parte sute de persoane. Iranul a adoptat, duminică, o lege prin care a redus legăturile diplomatice cu Marea Britanie, în urma deciziei Londrei de a mări lista sancţiunilor impuse ţării islamice, bănuite că ar derula un program de arme nucleare. Consiliul Gardinenilor, un organism cleric iranian, a susţinut legea care cere ambasadorului britanic, Dominick Chilcott, să părăsească Iranul în maximum două săptămâni.

FIDELI AYATOLLAHULUI

Potrivit cotidianului britanic „The Telegraph", un grup care se intitulează „Studenţii Musulmani Partizani ai Liderului Suprem" a revendicat atacurile. Liderul suprem al Iranului este ayatolahul Ali Khamenei şi reprezintă cea mai mare autoritate politică şi religioasă din republica islamică. Acest grup a dat publicităţii un comunicat, care, potrivit unor surse citate de presa britanică, ar fi fost „scris cu sânge". „Oamenii noştri nu vor să fie umiliţi în nicio împrejurare şi preferă o moarte roşie decât o viaţă condamnată la mizerie. Suntem gata să murim pentru această cauză", se arată în comunicat.

Un oficial iranian a declarat pentru Reuters că asaltul celor două clădiri nu a fost pregătit de guvern. „Nu a fost o măsură organizată. Puterea nu are niciun rol. Nu a fost nimic planificat", a declarat oficialul.
Acte de vandalism

„A avut loc o incursiune a unui număr semnificativ de manifestanţi în incinta ambasadei noastre, inclusiv acte de vandalism. Suntem indignaţi. Aceste acte sunt inacceptabile şi le condamnăm. Potrivit legii internaţionale, inclusiv Convenţiei de la Viena, guvernul iranian are o datorie clară de a proteja diplomaţii ambasadelor din ţările lor şi aşteptăm să acţioneze urgent pentru a readuce situaţia sub control şi să asigure securitatea personalului nostru şi a proprietăţilor britanice", a declarat un oficial al Ministerului britanic de Externe, citat de „The Telegraph".

Pe 21 noiembrie, Marea Britanie a ordonat instituţiilor financiare britanice să oprească orice afaceri cu cele iraniene, inclusiv cu Banca Centrală a Iranului. La aceeaşi dată, SUA au numit Iranul „zonă de spălare de bani", pentru a descuraja băncile neamericane să facă afaceri cu Teheranul. De asemenea, SUA au pus pe „lista neagră" 11 entităţi suspectate că ajută programul nuclear iranian şi au extins sancţiunile pentru a ţinti companiile care au relaţii economice cu industria petrolieră şi petrochimică iraniană.

SCENARIUL DIN 1979?

Atacul de ieri le-a adus aminte multora de criza ostaticilor din 1979. Atunci, un grup de militanţi şi de studenţi iranieni islamişti, printre care şi actualul preşedinte al Iranului, Mahmud Ahmadinejad, au intrat în Ambasada Statelor Unite şi au preluat controlul asupra clădirii, în numele Revoluţiei islamice. Ei au ţinut ostatici 52 de americani timp de 444 de zile - de pe 4 noiembrie 1979 până pe 20 ianuarie 1981. În Iran, ceea ce au făcut militanţii a fost văzut ca o palmă la adresa SUA şi a influenţei sale în Iran şi mai ales ca o lovitură pentru sprijinul acordat de America şahului Iranului. Washingtonului i se reproşa că încearcă să submineze Revoluţia iraniană.

Sancţiuni

Pe 21 noiembrie, Londra a ordonat instituţiilor financiare britanice să oprească orice afaceri cu cele iraniene, inclusiv cu Banca Centrală a Iranului.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite