VIDEO Iran: „Furia poporului“, înecată-n sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scene de o violenţă cutremurătoare pe străzile din Teheran. Poliţia iraniană i-a vânat la propriu pe manifestanţii care au strigat „Jos dictatorul!“ şi îi ameninţă pe liderii opoziţiei. Un protestatar a murit, zeci au fost răniţi şi alte sute sunt în arest pentru că se opun dictaturii. SUA transmit încurajări celor care se opun lui Ahmadinejad.

Mai mulţi deputaţi ai opoziţiei au cerut pedeapsa cu moartea pentru liderii opoziţiei care au făcut apel la populaţie să iasă la protestele de luni. Imagini filmate de amatori în timpul manifestaţiilor de luni arată cu câtă brutalitate au intervenit forţele de ordine împotriva zecilor de mii de manifestanţi, care i-au strigat preşedintelui Ahmadinejad şi liderului religios Ali Khamenei: „Moarte dictatorului".

Miliţia, la vânătoare

Poliţia a organizat o adevărată „vânătoare" de protestatari pe străzile din capitala iraniană. Au folosit gaze lacrimogene împotriva mulţimii adunate în centrul oraşului, gloanţe de cauciuc şi bâte. Membri ai miliţiei au intrat cu motociclete direct în mulţime. „Un iranian poate muri, dar nu va fi umilit niciodată", a strigat mulţimea furioasă, care a aruncat cu pietre în forţele de ordine şi a incendiat maşini şi tomberoanele de gunoi. Reprezentanţi ai regimului de la Teheran au acuzat, aşa cum făcuse nu de mult şi regimul Mubarak  din Egipt, că demonstraţiile şi violenţele au fost provocate de „mercenari plătiţi de terorişti". Este greu de apreciat care este cu adevărat situaţia în Iran: jurnaliştilor străini le-a fost refuzată viza, corespondenţii presei occidentale au fost intimidaţi în diverse moduri de autorităţi, iar conexiunile de internet sunt restricţionate în această ţară, începând de luni.

Dublul standard

Încurajată de o evoluţie a lucrurilor ca în Tunisia, comunitatea internaţională a reacţionat imediat la reprimarea protestelor din Teheran. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a calificat acţiunile conducerii iraniene ca fiind ipocrite: Teheranul a salutat revoluţia din Egipt, dar o reprimă pe cea din propria ţară. „Nimeni nu vrea să trăiască sub un regim care combină dictatura militară cu o suprastructură teocratică şi care ignoră drepturile poporului iranian", a declarat oficialul SUA pentru publicaţia „Politico". „Cerem conducerii de la Teheran să acorde poporului dreptul la protest", a mai spus Clinton, care la începutul revoltelor din Cairo făcea apel la calmul populaţiei.

Gaddafi se clatină

„Poporul iranian vrea aceeaşi libertate ca cea pentru care au luptat cetăţenii tunisieni şi egipteni", a declarat preşedintele PE, Jerzy Buzek. De departe, cea mai plastică declaraţie privind situaţia din Iran a avut-o preşedinte turc, Abdullah Gul, potrivit căruia „Fiecare dintre noi - fără excepţie - trebuie să-şi deretice propria ogradă".

Revoluţie marca Soros?

Valul de proteste continuă în Bahrain şi Yemen şi se pregăteşte să cuprindă şi Libia, condusă de 40 de ani de Muammar Gaddafi. Mii de oameni sunt aşteptaţi mâine la o „Zi a Furiei" la Tripoli. Până atunci, în Egipt, se consumă zilele de haos post-Mubarak: portalul iranian „Hamsayeh" speculează că în spatele revoluţiei egiptene se află multimiliardarul George Soros, care într-un editorial îi cerea preşedintelui Obama să-l pună pe Mohamad El Baradei preşedinte la Cairo. El Baradei, şef al opoziţiei egiptene, a făcut parte din boardul „ICG", o societate finanţată chiar de multimiliardarul de origine ungară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite