Iran: Alegerile parlamentare au fost prelungite cu cinci ore din cauza mulțimii de alegători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranienii au votat vineri pentru a-i alege pe cei 290 de noi membri ai unui Parlament ce ar urma să rămână dominat de conservatorii la putere, în timp ce opoziţia reformatoare a boicotat scrutinul în semn de protest faţă de represiunea a cărei victimă ea este din 2009, relatează AFP.

În conformitate cu ceea ce mai mulţi lideri au anunţat în prealabil, mass-media a evocat o rată de participare de peste 60%, o cifră ridicată pentru alegeri legislative şi care a fost imediat calificată drept ”palmă arsă duşmanilor” regimului.

Închiderea scrutinului iniţial programată pentru ora 18.00 a fost prelungită cu până la cinci ore pentru a permite numărul maxim de persoane la vot, informează Agerpres.

Puterea i-a chemat pe cei 48 de milioane de alegători la o participare masivă pentru a marca sprijinul lor pentru regim, confruntat cu severe sancţiuni internaţionale şi ameninţarea militară a Israelului contra programului său nuclear controversat.

”Există în ultimul timp o mulţime de propagandă şi presiune împotriva Iranului' şi 'cu cât mai multe persoane la vot, cu atât mai bine pentru viitorul, prestigiul şi securitatea ţării”, a declarat ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, punând buletinul în urna de vot la deschiderea scrutinului.

Mai înainte, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a chemat la mobilizare pentru ”a da un Parlament puternic şi popular” ţării.

Majoritatea mişcărilor opoziţiei reformatoare au decis să boicoteze alegerile, pentru a protesta împotriva represiunii severe a cărei victimă ea este după realegerea contestată a lui Ahmadinejad în 2009.

Lupta electorală se va juca în esenţă între diferitele facţiuni conservatoare la putere, împărţite într-o nebuloasă de coaliţii de circumstanţă cu programe vagi.

Reamintind restricţiile privind libertăţile politice în Iran, organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch /HRW/ a denunţat un scrutin ”incorect”, mai ales din cauza selecţiei de către regim a celor 3.400 de candidaţi autorizaţi să obţină sufragiile alegătorilor.

Primele rezultate ale alegerilor urmează să fie cunoscute începând de sâmbătă dimineaţă şi rezultatele definitive în două sau trei zile, a declarat Ministerul de Interne.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite