Iranul nu reprezintă o amenințare nucleară iminentă, afirmă surse din serviciile occidentale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor surse citate de Reuters, Statele Unite, aliaţii europeni şi chiar Israelul cad de acord în trei privințe: Iranul nu are o bombă atomică, nu a decis să construiască una și este la ani distanță de a deține tehnologia fabricării unei arme nucleare.

Aceste concluzii, extrase din interviuri cu actuali şi foşti oficiali americani şi europeni, intră în contradicţie cu dezbaterile referitoare la un posibil atac israelian împotriva instalaţiilor nucleare iraniene.

Reuters a intrat în posesia unor informații potrivit cărora, la sfârșitul anului 2006 sau la începutul anului 2007, serviciile secrete americane au interceptat comunicaţii telefonice şi mesaje electronice în care Mohsen Fakhrizadeh, un personaj-cheie în cadrul programului nuclear iranian, precum şi alţi oameni de ştiinţă afirmau că programul nuclear militar iranian a fost suspendat.

Conform surselor americane citate de Reuters, Iranul nu dispune de nicio altă uzină de îmbogăţire a uraniului în afara celor cunoscute de inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

Concluziile serviciilor de informaţii sunt în concordanţă cu poziţia preşedintelui SUA, Barack Obama, care susţine că mai este timp pentru ca sancţiunile economice să aibă efecte în cazul programului nuclear iranian.

Programul nuclear iranian a stârnit discuții aprinse, autoritățile de la Teheran fiind acuzate că încearcă să construiască arma nucleară. Oficialii iranieni au ripostat, afirmând că programul derulat are doar scopuri civile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite