Irakul solicită anularea datoriilor externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solicitarea este îndreptată mai ales către statele arabe vecine, principalii creditori Premierul Nouri Al Maliki a pledat ieri pentru reducerea datoriilor ţării sale, în cadrul unei

Solicitarea este îndreptată mai ales către statele arabe vecine, principalii creditori

Premierul Nouri Al Maliki a pledat ieri pentru reducerea datoriilor ţării sale, în cadrul unei conferinţe pentru evaluarea situaţiei din Irak, organizată în Suedia.

Liderul irakian a declarat că ţara sa are nevoie să fie scutită de povara datoriilor externe şi a reparaţiilor de război, care datează din timpul lui Sadam Hussein. El a spus că aceste obligaţii sunt "un obstacol în calea reconstrucţiei şi dezvoltării".

Solicitarea este îndreptată în primul rând către statele arabe vecine. Irakul are o datorie externă de 67 miliarde de dolari, cea mai mare parte către Arabia Saudită, Kuweit, Emiratele Arabe Unite şi Qatar. Oficialii suedezi au lăsat să se înţeleagă că nu este probabil să existe noi iniţiative privind scutirea de datorii, iar ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a spus că acesta nu este unul din obiectivele forumului.

Conferinţa pe tema Irakului, desfăşurată ieri lângă Stockholm, a reunit peste 500 de reprezentanţi a circa 100 de ţări, printre care şi România. Maliki a îndemnat ţările să îşi redeschidă ambasadele la Bagdad. Conferinţa, ţinută la Upplands Vasby, la circa 25 de kilometri de capitala Suediei, a avut loc în condiţiile unor măsuri drastice de securitate.

Plan pentru redresare

Reuniunea, prezidată de premierul irakian Nouri Al-Maliki şi de secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, are scopul de a evalua Contractul internaţional al obiectivelor pentru Irak (ICI), convenit în mai 2007, la Sharm el-Sheikh (Egipt). Este vorba despre un plan cincinal care vizează întărirea securităţii şi redresarea economiei irakiene. La Sharm el-Sheikh, înalţi responsabili din peste 60 de ţări şi organizaţii s-au angajat să anuleze circa 30 miliarde de dolari din datoria Irakului.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a îndemnat ţările participante la conferinţă să fie alături de Irak pe parcursul reconstrucţiei.

"Motive de optimism"

Optimismul privind securitatea Irakului a crescut, iar acordurile de încetare a focului în Sadr City şi Basra dau rezultate, afirmă BBC. Oficiali ai armatei SUA susţin că violenţele au atins cotele cele mai scăzute din ultimii patru ani, iar Condoleezza Rice spune că Irakul este într-o situaţie "fundamental diferită" faţă de cea de anul trecut. Participanţii la conferinţă au cerut guvernului Maliki să facă eforturi pentru reconcilierea politică între arabii sunniţi, cei şiiţi şi kurzi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite