Irakul nu poate adăposti refugiați sirieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al guvernul irakian a anunţat, vineri, că ţara sa nu este în măsură să adăpostească refugiaţii sirieni care fug de violenţele din ţara lor, din cauza condiţiilor de securitate încă precare în Irak, relatează AFP.

"Nu avem mijloacele necesare pentru a veni în ajutorul refugiaţilor din cauza condiţiilor de securitate" în Irak, a explicat Ali Dabbagh într-un interviu acordat postului de televiziune public Iraqiya.

Acesta a subliniat mai ales că zona frontalieră se află în plin deşert fiind dificil să adăpostească un aflux important de refugiaţi.

"Nu suntem ca Iordania sau Turcia. În zonelor frontaliere, ei au mijloacele de a le veni în ajutor", a declarat acesta.

"Ne pare rău (...) Am fi vrut să îi putem ajuta pe fraţii noştri sirieni refugiaţi", a mai spus el.

Confruntaţi cu luptele intense din ţara lor între armata fidelă preşedintelui Bashar al-Assad şi insurgenţi, sirienii au fugit cu miile în statele vecine.

Conform Comitetului internaţional al Crucii Roşii, "peste 18.000 persoane" au fugit mai ales către Liban în ultimele două zile. Înaltul Comisariat pentru refugiaţi al ONU a declarat la rândul său că între 8.500 şi 30.000 de oameni au traversat această frontieră în acest interval, informează Mediafax.

În acelaşi timp, Ali Dabbagh a anunţat că aproximativ o mie de irakieni care locuiau în Siria au reuşit să se întoarcă în Irak cu avionul.

Însă mai sunt încă 1.500 de oameni care aşteaptă un zbor la aeroportul din Damasc. Conform acestuia, călătoriile terestre "nu sunt sigure".

Joi, acesta estimase între 100.000 şi 200.000 numărul irakienilor aflaţi încă în Siria.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite