Irakul, în prag de măcel
0După plecarea soldaţilor americani, pericolul unui război civil în Irak e maxim, fiind recunoscut cu îngrijorare şi de Casa Albă.
La câteva ore după plecarea ultimului convoi cu soldaţi americani, nivelul tensiunii interetnice a urcat la maxim odată cu acuzaţiile de terorism aduse vicepreşedintelui sunnit Tareq Al-Hashemi.
În timp ce în SUA erau difuzate luni imagini cu ultimii militari părăsind Irakul, la televiziunile din Bagdad apărea confesiunea a trei militanţi sunniţi. Despre comenzile date de Al-Hashemi pentru organizarea, până în 2008, a mai multor atentate sângeroase împotriva şiiţilor. Pe numele vicepreşedintelui a fost emis imediat un mandat de către autorităţile judiciare ale guvernului condus de premierul şiit Nuri Al-Maliki. Al Hashemi a fugit însă în zona de nord administrată de kurzi, de unde a denunţat fabricarea acuzaţiilor respective. De către oamenii primului-ministru.
„Mă întreb de ce Al-Maliki a aşteptat plecarea americanilor pentru a recurge la această manevră", a subliniat fugarul. El s-a declarat la dispoziţia judecătorilor kurzi, care au însă autonomie faţă de Bagdad.
Reacţia primului-ministru şiit a venit miercuri, acesta cerându-le kurzilor, mai apropiaţi de sunniţi, să îl predea de urgenţă pe Al-Hashemi şi să nu îi permită părăsirea ţării. Dar kurzii nu par dispuşi să dea curs cererii. Iar Al-Maliki a mai dat o lovitură, cerând parlamentului să îl demită şi pe vicepremierul sunnit Saleh Al-Mutlaq.
Răfuiala liderilor
Cei doi lideri vizaţi de premierul Al-Maliki sunt cei mai respectaţi politicieni ai sunniţilor minoritari. A căror tradiţională neîncredere faţă de majoritatea şiită e alimentată acum şi de teama că şeful guvernului încearcă să îi marginalizeze, folosindu-se de aparatul judiciar. Răfuiala liderilor poate dezintegra fragilul sistem de divizare etnică a puterii stabilit cu ocupanţii americani. Împărţeala acordă şiiţilor funcţia de prim-ministru, secondat însă de doi adjuncţi, sunnit şi kurd. Preşedintele Jalal Al-Talabani este kurd, având şi el vicepreşedinţi de la celelalte două grupuri. Sunniţilor le revine preşedinţia parlamentului, tot cu adjuncţi şiit şi kurd.
Conflictul între şefii celor trei comunităţi poate avea urmări grave la nivelul străzii, unde liniştea nu e garantată. În ciuda unei aparente pacificări, s-au înregistrat şi în ultimele luni atentate şi episoade de violenţă interetnică şi religioasă, chiar dacă mai izolate şi cu victime mai puţine comparativ cu perioada de vârf, de după căderea lui Saddam.
Pericolul unui război civil e maxim, fiind recunoscut cu îngrijorare şi de Casa Albă. Iar o eventuală întoarcere de urgenţă a soldaţilor în Irak ar anima cu siguranţă campania electorală de anul viitor din SUA.
Obama, „păcălit"
Vicepreşedintele Tarek Al-Hashemi: „Când preşedintele Barack Obama a spus că în Irak e democraţie, am fost foarte surprins, realitatea e cu totul alta. Probabil a fost păcălit sau nu ştie ce se întâmplă aici. Casa mea e înconjurată azi de blindate şi eu îl întreb: e normal aşa ceva într-o democraţie?"