Irakul este iertat de datorii, dacă irakienii se reconciliază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marile puteri şi cele regionale au convenit să şteargă cea mai mare parte din datoriile Bagdadului şi să investească în dezvoltarea economiei - mai ales în sectorul petrolier

Marile puteri şi cele regionale au convenit să şteargă cea mai mare parte din datoriile Bagdadului şi să investească în dezvoltarea economiei - mai ales în sectorul petrolier

Reprezentanţii a 50 de state şi mai multor organizaţii internaţionale reuniţi, preţ de două conferinţe, în staţiunea egipteană Sharm el-Sheik, au semnat Acordul Internaţional pentru Irak (ICI), un document susţinut de ONU, care scuteşte Bagdadul de 30 miliarde dolari din greaua moştenire lăsată de regimul Hussein şi trasează direcţiile de reformare a economiei, administraţiei şi societăţii irakiene pentru următorul cincinal.

În avansul conferinţelor, premierul irakian, Nouri al-Maliki, solicita în mod expres "partenerilor şi fraţilor Irakului" să anuleze datorii istorice pentru a lăsa loc de proiecte noi. În prima zi, Egiptul a făcut uitate circa 800 milioane de dolari. Slovenia, Bulgaria şi Polonia au anunţat că renunţă la 80% din datorii - fără a se preciza şi cuantumul acestora. UE a plusat cu ajutoare de 200 milioane de euro, peste cele promise de state asiatice. "În schimb, Irakul s-a angajat la o reală reconciliere naţională", a promis ministrul irakian de finanţe, Bayan Jabor. Scopurile ICI sunt "reconstruirea unui Irak unit, democratic şi federal", prin impulsionarea economiei, îmbunătăţirea guvernării şi asistenţă financiară - care, toate, trebuie să aducă şi reconcilierea comunităţilor beligerante. Cel mai mare cadou pentru Bagdad a venit de la Riad, care i-a anulat 80% din cele 17 miliarde de dolari datorate, la care a adăugat promisiunea unui alt miliard pentru reconstrucţia irakiană - prin intermediul sectorului privat saudit, "dispus să conlucreze în acest sens cu alte state, când va avea ocazia".

Arabia Saudită a subliniat însă "necesitatea prezervării unităţii, independenţei şi unităţii Irakului" şi a recomandat vecinilor politică saudită de egală distanţă faţă de grupurile etnice şi religioase irakiene. Cea de-a doua conferinţă, de ieri, a abordat asemenea subiecte, politice.

Inacceptabila ofertă rusească

Bagdadul a considerat de neacceptat oferta Moscovei: ştergerea datoriilor contra recuperarea accesului la câmpurile petrolifere - de felul celui de la Rumaila, de unde se extrage grosul petrolului irakian (1,5 milioane barili pe zi). Rezervele Irakului, locul trei în lume, sunt vizate de toate marile companii petroliere - care aşteaptă clarificarea împărţirii aurului negru între provincii şi comunităţi şi întoarcerea legii şi ordinii.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite