Irakul cere despăgubiri "amicilor" lui Saddam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Bagdad acuză mai multe bănci şi coloşi petrolieri de colaboraţionism cu fostul regim, în cadrul programului Petrol contra hrană Autorităţile de la Bagdad vor

Guvernul de la Bagdad acuză mai multe bănci şi coloşi petrolieri de colaboraţionism cu fostul regim, în cadrul programului Petrol contra hrană

Autorităţile de la Bagdad vor compensaţii de 10 miliarde de dolari, pe motiv că societăţile incriminate au fost complice la privarea poporului irakian de hrană şi medicamente.

Printre sutele de companii chemate în faţa unui tribunal din Manhattan (New York) se află coloşi precum Daewoo International Corp, Chevron, BNP Paribas, DaimlerChrysler sau cel mai mare exportator de grâu australian, AWB. Această companie a recunoscut că a plătit Irakului mită în valoare de peste 220 milioane de dolari, pentru a vinde grâu.

Guvernul condus de Nouri al-Maliki spune că firmele în cauză au privat poporul irakian de beneficiile pe care le oferea programul ONU Petrol contra hrană în valoare de 67 de miliarde de dolari.

Acesta a fost înfiinţat, în perioada 1996-2003, pentru a-i ajuta pe irakieni să supravieţuiască, în contextul sancţiunilor economice impuse de Naţiunile Unite după ce Irakul a invadat Kuwaitul, în 1990. Programul a permis Bagdadului să vândă petrol pentru a cumpăra mâncare şi medicamente pentru populaţie.

Mită în valoare de 1,8 miliarde de dolari

O comisie ONU de anchetă, condusă de fostul secretar al Trezoreriei americane, Paul Volcker, a apreciat că programul a fost deturnat de 2.200 de companii din 66 de ţări, care au plătit comisioane ilegale în valoare totală de 1,8 miliarde de dolari foştilor oficiali irakieni, pentru a obţine contracte.

"Coruperea Programului ONU Program contra hrană a fost descrisă drept cea mai mare fraudă financiară din istoria umanităţii, dar impactul asupra poporului irakian a depăşit pierderile financiare", a precizat premierul Nouri al-Maliki.

Alţi coloşi care au dat mită

Pe lista marilor companii date în judecată de guvernul irakian mai figurează Eastman Kodak, unităţi ale fabricantului de camioane Volvo, Kia Motors, Johnson&Johnson, Roche Holding, Siemens AG. De asemenea, petroliştii americani Oscar Wyatt şi David Chamlers au recunoscut că au mituit regimul Hussein cu milioane de dolari.

Au fost pierduţi miliarde de dolari, bani cu care se puteau cumpăra medicamente
Nouri al-Maliki, premier irakian

Coruperea Programului ONU a afectat sănătatea poporului irakian
Nouri al-Maliki, premier irakian

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite