Irakul cere Turciei pace în Kurdistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul irakian de externe, Hoshyar Zebari, a declarat, sâmbătă, că Bagdadul este gata să discute cu Ankara soarta separatiştilor kurzi turci din nordul Irakului. Dar chestiunea trebuie

Ministrul irakian de externe, Hoshyar Zebari, a declarat, sâmbătă, că Bagdadul este gata să discute cu Ankara soarta separatiştilor kurzi turci din nordul Irakului. Dar chestiunea trebuie tratată între Irak şi Turcia, nu între armata turcă şi kurzii irakieni.

Frontiera turco-irakiană a devenit incandescentă. Ankara îi acuză pe kurzii din nordul Irakului că găzduiesc şi chiar sprijină peste 4.000 de militanţi kurzi turci ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care pregătesc şi lansează de acolo atacuri în Turcia.

Ultimul atentat pus în seama PKK este cel din mai de la Ankara, soldat cu şase morţi şi 121 de răniţi. Ca urmare, Turcia a masat tancuri şi mii de soldaţi la frontiera cu Irakul şi a clamat dreptul de a interveni împotriva gherilelor PKK din Kurdistanul irakian.

Situaţia a fost detonată de două atentate, săptămâna trecută, în care au murit trei soldaţi turci, iar alţi trei au fost răniţi. Au urmat bombardamente de partea irakiană a frontierei şi manifestaţii proguvernamentale şi anti-PKK de cea turcă; în oraşele de frontieră Sirnak şi Dyarbakir s-a scandat "Patria nu va fi divizată". Cam o cincime din populaţia turcă, kurzii au lansat în urmă cu 20 de ani o foarte violentă campanie de revendicare a unei patrii kurde în sud-estul Turciei.

Afaceri de stat

Turcia nu a confirmat niciun bombardament peste frontieră, dar Irakul l-a condamnat deja, afirmând că provoacă pagube extinse şi afectează relaţiile dintre cele două state vecine. "Suntem împotriva oricărei intervenţii militare sau violări ale graniţelor şi ale securităţii regionale, dar orice chestiune este negociabilă şi poate fi rezolvată prin dialog", a precizat şeful noii diplomaţii irakiene.

Fără un liman întrevăzut în bulversata regiune centrală irakiană, SUA nu vor să vadă un nou conflict şi în nordul Irakului şi fac presiuni asupra Ankarei să-şi reţină acţiuni peste graniţă.

Deocamdată, nicio parte nu a raportat militari turci în Kurdistanul irakian. În afara celor 1.300 implantaţi în urmă cu mai mulţi ani la Barmeni, 40 km în interiorul teritoriului irakian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite