Din Irak lipseşte petrol de circa 15 miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unei evaluări aflate pe masa Administraţiei Bush, cantităţi între 100.000 şi 300.000 barili de petrol lipsesc zilnic din producţia declarată de Irak în ultimii patru ani. La un

Potrivit unei evaluări aflate pe masa Administraţiei Bush, cantităţi între 100.000 şi 300.000 barili de petrol lipsesc zilnic din producţia declarată de Irak în ultimii patru ani. La un preţ mediu de 50 dolari per baril, sumele se învârtesc în jurul a 15 miliarde de dolari pentru perioada considerată. Raportul aparţine Biroului pentru Contabilitate Guvernamentală, care nu a dorit să-l confirme sau comenteze. Potrivit "New York Times", care a dezvăluit conţinutul documentului, cauzele masivelor lipsuri pot fi traficul în folosul insurgenţilor irakieni, corupţia oficialilor sau proasta măsurătoare a producţiei.

Un alt raport, realizat pe baza aceloraşi tehnici de evaluare, prezentat Congresului înaintea invaziei din 2003, arăta că regimul lui Saddam "sifona" zilnic 300.000-500.000 de barili printr-o conductă spre Siria. Alte cantităţi considerabile plecau spre Iordania sau Turcia ori prin apele Golfului - rute care ar putea fi folosite şi astăzi. Fiind vorba despre petrol brut, analiştii industriei îl văd ajuns spre rafinare în Caraibe, China sau chiar "mici ţări est-europene".

Furt la competiţie

Raportul vine pe fondul presiunilor exercitate asupra autorităţilor de la Washington şi Bagdad de a indica un progres tangibil în creşterea producţiei de petrol irakian - pe care se bazează întreaga economie a ţării, ca şi programul american de reconstrucţie a Irakului. În timp ce obiectivele SUA sunt de trei milioane de barili pe zi, actuala producţie este mult mai mică. Mai dificil de traficat pe piaţa neagră, dispariţia de petrol crud este o noutate. Oficiali americani şi irakieni recunoşteau anterior furtul de produse rafinate, precum gazolină sau kerosen, care văduvesc Irakul de miliarde de dolari în fiecare an. Mai tragic, banii astfel obţinuţi alimentează luptele facţiunilor rivale: în timp ce miliţiile şiite controlează regiuni bogate în petrol din sudul Irakului, insurgenţi sunniţi beneficiază de pe urma petrolului rafinat în nord.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite