Secretarul fostului preşedinte irakian Saddam Hussein a fost executat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul fostului preşedinte irakian Saddam Hussein, Abed Hmoud, arestat în iunie 2003 şi condamnat la moarte în octombrie 2010, a fost executat. Anunțul a fost făcut de Haidar al-Saadi, un purtător de cuvânt al ministerului Justiţiei, relatează AFP, preluată de Mediafax.

„El a fost executat astăzi (joi)", a declarat Saadi. „Ministerul Justiţiei a aplicat pedeapsa cu moartea pronunţată în cazul criminalului Abed Hmoud (...) pentru genocid", în cursul unor acţiuni de reprimare a şiiţilor în anii '80, a declarat oficialul irakian.

Abed Hmoud, cunoscut şi sub numele de Abed Hamid Mahmoud, a fost condamnat la pedeapsa capitală la 26 octombrie 2010, în acelaşi timp cu alţi oameni de bază ai regimului, cum ar fi Tarek Aziz, fost ministru de Externe, un apropiat al lui Saddam Hussein, şi fostul ministru de Interne Saadoun Shaker.

Abed Hmoud făcea parte din „careul de aşi" (ceilalţi trei fiind Saddam şi cei doi fii ai săi Uday şi Qusay).

Purtând acelaşi tip de beretă şi având o mustaţă ca a şefului său, el era unul dintre cei mai temuţi membri ai regimului, pentru că era cel care transmitea directivele prezidenţiale tuturor miniştrilor.

Născut la Aujah, satul în care a copilărit dictatorul, lângă Tikrit, Abed Hmoud era prezent întotdeauna alături Saddam Hussein în cursul reuniunilor cu oficiali de rang înalt din cadrul partidului şi comandanţi militari.

Saddam Hussein, condamnat la moarte pentru masacrarea unor şiiţi în 1982, a fost spânzurat în 2006.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite