Invazia chinezoaicelor, "bomba" lui Mao în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii cred că "Marele Cârmaci" intenţiona să provoace o "explozie" demografică în Statele Unite, folosindu-se de 10 milioane de femei. Liderul chinez Mao Tse Dun a propus în 1973

Americanii cred că "Marele Cârmaci" intenţiona să provoace o "explozie" demografică în Statele Unite, folosindu-se de 10 milioane de femei.

Liderul chinez Mao Tse Dun a propus în 1973 trimiterea a 10 milioane de chinezoaice în Statele Unite. Informaţia a ieşit la iveală după ce marţi a fost dată publicităţii o conversaţie pe care "Marele Cârmaci" a avut-o cu Henry Kissinger, fost secretar de stat în timpul administraţiei Nixon.

Pentru Mao, trimiterea unui număr atât de mare de femei chineze nu numai că ar fi stimulat relaţiile comerciale bilaterale, dar ar fi fost în acelaşi timp o lovitură pentru Statele Unite, întrucât această măsură ar fi provocat o explozie demografică similară cu cea din China, potrivit documentelor Departamentului de Stat referitoare la relaţiile chinezo-americane în perioada 1973-1976, date publicităţii marţi la Washington.

În cadrul unei întâlniri pe care la avut-o, la 17 februarie 1973, cu Henry Kissinger, la reşedinţa sa, Mao Tse Dun s-a referit la starea dezastruoasă a comerţului dintre cele două ţări, insistând asupra faptului că ţara sa era "foarte săracă" şi că tot ce avea în exces erau femeile.


"Lăsaţi-le să vină la voi"


În cadrul conversaţiei, care s-a continuat cu mult peste miezul nopţii, Mao a propus trimiterea a "10 milioane" de chinezoaice în SUA".


Persoanele care erau de faţă au izbucnit în râs. Kissinger a intrat în joc, răspunzând că ţara sa "nu are cote" sau "taxe vamale" pentru femeile chineze, stârnind şi el râsetele asistenţei, se arată în documentele Departamentului de Stat.


Mao nu a încetat să revină asupra acestui subiect, chiar dacă Henry Kissinger a încercat să-l readucă pe terenul diplomaţiei clasice, evocând ameninţarea reprezentată atunci de fosta Uniunea Sovietică, notează sursa citată. "Lăsaţi-le să vină la voi.

Ele vor provoca dezastre şi astfel aţi putea să ne scăpaţi de griji", a mai spus Mao.
Când Henry Kissinger a afirmat, pe un ton amuzat, că va evoca acest lucru într-o conferinţă de presă, liderul chinez i-a răspuns: "Nu mă tem de nimic".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite